Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 November 14.  |  00:00

Felkészültek

Felkészült a kemény téli havazásra az AKSD Kft. A vállalat 31 munkagéppel és több, mint 700 köbméter szóróanyaggal várja a tél megérkeztét.

A társaság azt ígéri, hogy a hóesés kezdetét követõ 15 percen belül elindítja a gépeket. Az önkormányzat nem átalányban, hanem az elvégzett munka után fizet az AKSD-nek. Az év eleji enyhe tél miatt 20 millió forintot költött idén eddig a város a mentesítésre. Ha novemberben, decemberben keményebb lesz az idõjárás, akkor az elkülönített 50 millió forintnál több pénz is rendelkezésre áll a védekezéshez.

 Vasárnap késõ délután leesett az idei szezonban az elsõ hó. Bár Ausztriában már halálos áldozatokat is követelt a havazás, Debrecenben alig néhány óráig maradt nyoma a havazásnak. Az AKSD Kft. már felkészült a télre, összesen 31 munkagép vár az István úti telephelyen arra, hogy elindulhasson a hótolólapátokkal. A cég illetékese azt ígérte, hogy a havazás kezdetétõl számítva adott idõn belül elkezdik a mentesítést a tömegközlekedési útvonalon.

A hóesés észlelését követõen egyeztetünk az önkormányzat mûszaki ellenõrével a kivonulás megkezdésérõl, és kollégáink negyed órán belül már az elsõdlegesen fontos tömegközlekedési útvonalakon meg tudják kezdeni a szórási tevékenységet – mondta el Jurácsik Zoltán, az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatója.

A hóltakarítást az önkormányzat fizeti. Évek óta nem fix összeget utal át a város, hanem az elvégzett munka után fizet. Mivel az év elején enyhe volt az idõjárás, eddig a szokásosnál kevesebb kiadást jelentett a téli mentesítés.

Januárban és februárban elsõsorban síktalanítási munkákat végzett a társaság, ezért megközelítõleg 20 millió forintot fizettünk már ki. Most november van, az évbõl van még másfél hónap, a pénzösszeg rendelkezésre áll – nyilatkozta Gábor Zsombor városüzemeltetési osztályvezetõ.

Komolyabb hóesés a következõ napokban nem várható. A repülõtéri meteorológiai állomás vezetõje azt mondja: holnap lesz csapadék, de valószínûleg nem hó, hanem esõ.

Szinte majdnem minden nap a héten várható csapadék, de ez nem igazán hó lesz, hanem mivel a hõmérséklet eléggé pluszban van, kisebb hózáporoktól eltekintve, esõ lesz. Holnap ugyan havazás is lehet, de inkább esõ lesz még egyenlõre – tudtuk meg Jákfalvi Mihály meteorológustól.

Az AKSD az önkormányzattal kötött szerzõdés alapján február végéig tisztítja és síktalanítja a 478 km-nyi hosszú városi úthálózatot. Ha a tél tovább tart, külön megállapodás alapján folytatja a védekezést a társaság.

 Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!