Itt adhatja meg irányítószámát!
2008 Augusztus 12.  |  00:00

Zöldhulladék: önállóan

Önállóan kell gondoskodni a debrecenieknek a lenyírt fû vagy a romlott gyümölcs elszállításáról. A ház körül összegyûlt zöldhulladékot nem viszi el külön az AKSD.

Tavaly a város biztosított komposztáló edényeket, idén erre nincs pénz. Ezért marad a házilag kidolgozott komposztálás, vagy ki-ki maga szállíthatja el a zöldhulladékot.

Az õsz folyamán, amikor megvan a betakarítás, akkor szépen beásom a földbe -Kocsis Vince szakértõje a gyümölcs- és zöldségtermesztésnek. Kertjében évek óta rendezett sorokban állnak az almafák, szépen fejlõdik a szõlõ és a paradicsom. Sosem használ trágyát, az összegyûlt zöld hulladékot házilag komposztálja és beássa a földbe.

Én a zöldhulladékra azt ajánlom, hogy be kell komposztálni. Mert akkor nem vész el egyáltalán, ami nekünk súlyos pénzekbe kerülne, hogy ha trágyázunk, de akkor meg tudjuk menteni magunknak – mondta el Kocsis Vince, a Csapókerti Kertbarát Kör elnöke.

A levágott füvet nem komposztálja, csak szétszórja a csirkéknek. Ez is egy megoldás a zöldhulladék eltüntetésére. Szomszédja azonban fejlettebb technikát alkalmaz; a zöld komposztáló edény a legjobb megoldás a házi komposztálásra. Tavaly a város pályázaton nyerte az edényeket, és az AKSD Kft osztotta szét a lakosságnak. Idén erre nincs lehetõség.

Korábbi évben az önkormányzat pályázat útján nyert komposztáló edényeket, amelyeket az AKSD osztott szét a lakosságnak, ez a lehetõség idén kimerült. Komposztáló edény biztosításra nincs lehetõség – tudtuk meg Jurácsik Zoltántól, az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatójától.

Aki nem foglalkozik házi komposztálással, de meg akar szabadulni a bioszeméttõl, az AKSD István úti hulladéklerakójába vagy a Vértesi úti telepre térítésmentesen szállíthatja a hulladékot. A cég jelenleg csak a zöldhulladék feldolgozásával foglalkozik, az elszállításával nem. Egy-két éven belül szeretnék bevezetni a nyugati nagyvárosokban már alkalmazott lakossági zsákgyûjtõ rendszert.

Forrás DTV

 

 

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!