Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Május 31.  |  11:38

A büntetés sem riasztja el az illegális szemetelőket

Több száz tonna szemetet szállíttat el az önkormányzat évente az illegális lerakóhelyekről. A tapasztalatok szerint a büntetés nem elég visszatartó erő, bár a közterület felügyelők egyre több elkövetőt vonnak felelősségre, az illegálisan lerakott hulladék mennyisége mégsem csökken a városban.

Már évek ott komoly gondot jelentenek az illegálisan szemetelők a városban és annak környékén. Tóth János kerítéssel próbálja megóvni terményeit, ám a közeli illegális lerakóhelyről a szél rendszeresen befújja a telkére a szemetet. A férfi azt mondja, teljesen tehetetlen.

- A kerítésen túl gyümölcsösöm van, tehát élelmiszert termesztünk a kertben. Már több mint 10 éve itt van a szemétlerakat, évek óta mondom, de senki nem törődik azzal, hogy megszüntesse – panaszolja Tóth János.

Az önkormányzat évente körülbelül 15 millió forintot költ az illegális szeméttelepek felszámolására, olykor több konténernyi hulladékot szállítanak el.

Néha a hatóságnak szerencséje van és akkor kapják el az elkövetőt, amikor az éppen tiltott helyen szabadul meg a felhalmozott hulladéktól. Kedden egy ilyen estben kellett intézkedniük a közterület felügyelőknek a Vámospércsi úton, a múlt hétvégén pedig tizennégy hasonló esetben indított eljárást a hatóság.

Van, aki nincs tisztában azzal, hogy olyan helyen szemetel, ahol egyébként nem lehet. Juhász János évek óta hordta a szemetét az út szélére, mert azt hitte, az kijelölt szemétlerakó. Mint mondja, a tanyára nem mennek ki hozzá a szemetesek.

- Ahol mi lakunk, ott a papírt és az ehhez hasonló hulladékot elégetjük, az egyéb dolgokat lerakjuk. Természetesen nem a saját környezetemben és a máséban fogom szétgórni a hulladékot, ez a minimum – hallhattuk Juhász Sándort.

A városüzemeltetési osztályvezető szerint van megoldás. Az erre a célra vásárolt zsákokban a megadott napokon elviszi a szemetet az AKSD.

- Ha a lakók megveszik a zsákot, a szolgáltatóval leegyeztetik, hogy a közelben milyen útvonalon jár a hulladékgyűjtő járat, majd azon a napon kihelyezik az út szélére a szemetet, akkor igen nagy valószínűséggel az AKSD kocsija fel fogja venni a zsákot és elszállítja azt – magyarázza Gábor Zsombor városüzemeltetési osztályvezető.

Debrecenben tavaly 400 tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze, azonban továbbra is csak ritkán tudják felelősségre vonni az elkövetőket. A problémára megoldást jelenthet az az új törvénytervezet, amely a külterületeken is kötelezővé tenné a szemétszállítást. Erről ősszel tárgyal majd a parlament.

A cikkhez videó is tartozik.

Forrás: Dehir

A büntetés sem riasztja el az illegális szemetelőket - AKSD

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!