Itt adhatja meg irányítószámát!
2011 December 23.  |  10:30

A közgyűlés szépségkirálynője lemondott, nő a szemétdíj, perel a város

Széles Diána családi okok miatt nem áll többé a Fidesz-frakció élén. Tetemes summát, 1,7 millió eurót vissza kell fizetni az EU-nak.

- Az 1877-ben alapított debreceni tűzoltóság állami fenntartásba adásáról határozott csütörtöki ülésén a város közgyűlése. A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság fenntartását így 2012-től az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság biztosítja. A szervezetnél jelenleg 144-en dolgoznak, köztük 138-an hivatásos szolgálati viszonyban.

3,75 milliárd jön a stadionra

Debrecen 2012-es költségvetési koncepciója szerint nehezen kalkulálható a jövő évi gazdálkodás, a központi támogatások tekintetében az önkormányzat helyzete lényegében nem változik. A Kósa Lajos (Fidesz) polgármester jegyezte előterjesztésből kiderül, hogy saját adóból 12,3 milliárdos bevételt és mintegy 2,5 milliárdos hiteltörlesztést tervez jövőre az önkormányzat. A központi költségvetés a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójára 3,75 milliárdot biztosít az önkormányzatnak 2012-ben.

Vissza kell fizetni az EU-nak

Kósa Lajos közlése szerint egy korábbi, uniós pénzből megvalósított csatornázási program keretében Hajdúsámsonban és Ebesen is bővült a csatornahálózat. Mivel azonban ezeket a beruházásokat nem fogadta be az EU, a debreceni önkormányzatnak február végéig mintegy 1,7 millió eurót vissza kell fizetnie. A polgármester közlése szerint megpróbálnak megállapodni az érintett önkormányzatokkal, de ha kell, peres úton fogják követelni tőlük ezt az összeget. Az ebesi beruházás kapcsán ugyanakkor a közreműködő mérnök felelőssége is felmerül, így ellene is perre mennek – jegyezte meg Kósa Lajos.

Az ellenzék nem ért egyet az emeléssel

A városi hulladékgazdálkodást végző AKSD Kft. jövőre nettó 4,95 százalékkal emeli a szemétszállítás díját a képviselők döntése alapján. Az előterjesztésből kiderül, hogy a 4,2 százalékon számolt infláció fölötti díjemelést a cég behajthatatlannak minősülő, mintegy 100 millió forintos kintlévősége indokolja. A városi MSZP-frakció szerint az infláció mértékét meghaladó díjemelés elfogadhatatlan, míg a Jobbik helyi képviselői úgy vélik, a jövő évi adóemelkedések miatt a szolgáltatást igénybe vevő városiak összesen 6 százalék fölötti emelkedést fognak érzékelni, így a két frakció nem támogatta a határozati javaslatot.

Személycserék

A közgyűlés szocialista frakcióját a jövőben Szathmári Károly vezeti. A politikus a Demokratikus Koalícióba átlépett Zsiros Zsoltot váltja a poszton, de a korábbi frakcióvezető is a képviselőcsoport tagja marad. Családi okok miatt lemondott frakcióvezetői posztjáról a fideszes Széles Diána is.

Forrás: Cívishír

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!