Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Szeptember 21.  |  00:00

„A lombhullás nem üzleti tevékenysége a fának”

Borbély Szilárd felveti, hogy az õsszel összegereblyézett avar elszállítása legyen ingyenes. Mit gondolnak Önök a Debrecenben élõ költõ javaslatáról, érveirõl?

A Napló, utóbb kifejezetten a Debrecen oldalak rendszeres jegyzetírója, Borbély Szilárd – József Attila-díjas költõ, az Alföld címû irodalmi, mûvészeti és kritikai folyóirat szerkesztõje – a napokban a következõ sorokat küldte a Napló-agóra nevû, zárt levelezési fórumára:
„Egy debreceni tízlakásos társasházban a lakók többsége (a béreltetett lakások miatt ez egy hangadót jelent, aki megnyert még egy vagy két másikat) úgy döntött, hogy a társasház udvarán lévõ hatéves nyárfákat ki kell vágni.

Egyetlen ellenzõje volt a tervnek, aki a tarsasházi törvény adta lehetõségek miatt természetesen alul maradt.

A fákat a többség veszélyesnek nyilvánította. Az ellenzõ megvizsgáltatta: szakértõi vélemény szerint fiatal fák egészségesek. Ivartalanított nyárfákról van szó, amelyek nem is virágoznak, nem termelnek allergén anyagot. A fákat tehát ki fogják vágni, bár semmi nem indokolja.

Nem magánügy

1. Tanulság: Tudom, hogy Németországban a fákat törvény védi. Senki nem dönthet arról egy engedélyezõ hivatal jóváhagyása nélkül, hogy kivágjon fákat. Ez éppúgy érvényes a közterületre, mint a magánterületre. A társasház területe magánterület. Ugyanakkor a fák, különösen lakott területen, az egészséges környezet erõforrásai, kivágásuk
nem magánügy.

2. Tanulság: A Dorottya utcai fák kipusztítását, ha jól látom az esetet, jórészt lombkoronájuk növekedése idézte elõ, mit nem is az általa vetett árnyék, hanem az õsszel lehullatott levelek okoztak.

A leveleket össze kell gyûjteni, zsákokban az AKSD eltávolítja. Tudom, hogy ez sokaknak fáj. A zsákokat az AKSD nem adja ingyen. Felvetném, hogy ezen a gyakorlaton kezdeményezni kellene a változtatást.

Az AKSD-nek ezt díj nélkül, vagy maximum jelképes díjért kellene tenni. Az emberek olyanok, hogy õsszel legszívesebben kivágnák az összes fát, amely az utcáról, a szomszédtól a kertjükbe hullatja a levelet,
és ha ezért még pénzt is kell adniuk, akkor pedig gyilkos indulatok születnek. A lombhullás nem üzleti tevékenysége a fának, hanem természeti jelenség, mint az esõ, a hó. A fák védelme érdekében változtatni kellene ezen a gyakorlaton.
Akár úgy, hogy a város járjon közbe ennek érdekében.”

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!