Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Június 06.  |  11:09

A Vízműnek és az AKSD-nek is fizetnie kell Robin Hood-adót

A szektort terhelő különadó megszűnése után, jövőre is megmarad az energiaellátók jövedelemadója, mértéke pedig nyolcról tizenegy százalékra nő. Az áram- és gázcégeken kívül a víz- és csatornaszolgáltatóknak, valamint a települési hulladékkezelőknek is fizetniük kell.

A “Robin Hood-adóként” ismert közteher mértékének emeléséről és a fizetésre kötelezettek körének kiterjesztéséről hétfőn döntött a parlament. Változás az is, hogy az adóbevétel a jövő évtől a központi költségvetést illeti meg, nem a távhőtörvényben meghatározott célok – így az energiatakarékosság – megvalósítását szolgáló előirányzatokat.

A módosításokat Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy jelentette be, hogy a kormány egy harmadik, harmincszázalékos társasági adókulcsot vezet be a közműcégeknek és az energiaszolgáltatóknak. Valójában a társasági adókulcs 19 százalék marad, ehhez adódik a hasonló adóalappal számított, a jövő évtől 11 százalékos jövedelemadó.

A 2009-ben bevezetett, átmenetinek szánt adónem fenntartását a tárcavezető azzal indokolta, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány tartása és az államadósság csökkentése mellett, a közteherviselés elvéből pedig az következik, hogy a nagyobb adófizető képességű vállalatok több adót fizessenek.

“Az energiaellátók jövedelemadóját fizetők piaca stabil, ugyanakkor a verseny korlátozottan érvényesül, ezért a piaci szereplők képesek arra, hogy az alacsony társasági adószinthez képest magasabb összegű, a jövedelmet terhelő adót fizessenek” – írta az adózást érintő törvénymódosítások indoklásában Matolcsy György, megjegyezve, hogy mivel az energiapiaci szereplőkéhez hasonló helyzetben vannak a vízszolgáltatók és települési hulladékkezelők, indokolt rájuk is kiterjeszteni a fizetési kötelezettséget.

Forrás: Dehir.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!