Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 November 01.  |  00:00

Avar zavar

A falevelet el kell takarítani a járdáról és a kerítések mellõl. Ezt mát többnyire tudják a debreceniek, de azt nem, hogy hova tegyék az összegereblyézett avart.

A leveleket ugyanis kukába tenni és elégetni sem szabad. Külön erre a célra készült zsákokban azonban elszállítja az AKSD.

A gyermekek örülnek a lehullott faleveleknek, a szülõk azonban már kevésbé. Az avart ugyanis a tulajdonosoknak kell eltakarítania az ingatlanok elõl. Bár a járda már nem tartozik a telekhez, a tisztán tartása az ott lakók feladata.

Az ingatlan elõtti járdaszakasz tisztántartásáról, illetve járdaszakasz hiányában 1 méter széles területsáv, valamint ha zöld sáv is van, az úttestig terjedõ szakaszának tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelõjének vagy pedig bérlõjének gondoskodni kell – tájékoztatott Tõzsér Gyula, a Debreceni Közterület-felügyelet hatósági osztályvezetõje.

A közterület-felügyelet folyamatosan ellenõriz. Ahol sok falevelet látnak, figyelmeztetik a tulajdonost. Ha azonban ez után sem takarítja el, akár 30 ezer forintra is büntethetik. A falevelet azonban nem elég összegyûjteni, el is kell tüntetni a házak elõl. Az elégetésük tilos, és a kukákba sem lehet rakni. Az AKSD az avar elszállítására külön zsákokat készített.

Raknám AKSD-s zsákba, de hát hogy jutók én ahhoz? Ahhoz én kimenjek oda? A kukásoktól nem lehet megszerezni, úgyhogy az ember kénytelen kelletlen – panaszolta Zöld Józsefné.

A falevelet csak akkor viszik el, ha ilyen zsákba gyûjtik össze. Ennek darabja 300 forint. De az önkormányzat minden évben több ezret vásárol belõle, és ingyen szétosztja a debreceniek között. Éppen az a cél ezzel, hogy minél többen takarítsák a járdát és a kiskerteket

Minden õsszel az önkormányzat olyan speciális zsákot szerez be az AKSD-tõl, amely zsák értékében benne van már a szállítási díj is. Ezt ingyen bocsátja a kertségek lakóinak rendelkezésére. Ez évben 30 ezer ilyen zsák áll rendelkezésre – mondta el Gyõri Gyula önkormányzati képviselõ.

A zsákokat munkaidõben, a Régi Városháza 114-es szobájában lehet kérni. A büntetés mellett a balesetveszély elkerülése miatt is célszerû összetakarítani a faleveleket. Ha ugyanis egy járókelõ elcsúszik a leveleken, akkor az ingatlantulajdonost terheli a felelõsség és az esetleges kártérítés is.

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!