Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Április 05.  |  08:48

Az AKSD szemete – Felfüggesztendő működés?

Az AKSD telephelyéről nagy mennyiségű szemét kerül a környező mezőgazdasági területekre és élővizekbe, ezért a Terepszemle Stúdió arra kéri a Zöldhatóságot, amíg a hulladékkezelő megoldja ezt a problémát, vonja vissza annak környezetvédelmi engedélyét.

Amint az a Terepszemle Stúdió sajtóközleményében olvasható: Debrecen belterületén és külterületén számos illegális hulladéklerakó található. A Terepszemle Stúdió aktivistái 2012 februárjában kezdték meg a Tavaszi Nagytakarítást, az illegális hulladéklerakók feltérképezését. A megtalált lerakókról (február óta 9-ről) bejelentést tettek az illetékes közterület-felügyeletnek a terület GPS koordinátáinak megadásával és a helyszínen készült fotók megküldésével. Miután az egyesület pályázati forrásból egyelőre nem tudja fedezni a hulladékok elszállításának költségeit, az illegális lerakók és elhagyott hulladékhalmok feltérképezésével járulunk hozzá az illegális szemétlerakók felszámolásához. A legutóbbi, március 30-i, az AKSD Vértesi Úti telephelye közvetlen szomszédságában készült terepbejárás eredményét szintén továbbították a közterület-felügyeletnek.

Az eredmény: Debrecen közigazgatási területén belül nagy mennyiségű elhagyott hulladék található megközelítőleg 25 hektáron szétszóródva, földút, szántó és csatorna mellett, illetve ezeken területeken. Feltételezhető, hogy a hulladék az AKSD Vértesi úti telephelyéről származik, a környékre való kikerülését technológiai hiba okozza – véli a Terepszemle Stúdió.

Mindezek miatt egyidejűleg bejelentést tettek a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél (Zöldhatóság) is azzal a kéréssel, hogy amíg az üzemeltető nem oldja meg a hulladék kikerülését a telephelyéről, vonják vissza a hulladéklerakó környezetvédelmi engedélyét és kötelezzék működésének felfüggesztésére. A telephelyről kikerülő hulladékról nem állapítható meg, milyen mértékben szennyeződött vegyszerrel vagy egyéb veszélyes hulladékok származékaival, ezért a hulladékkezelési eljárások folyamán a telephelyről kikerülő anyagokat veszélyes hulladékként kell kezelni.

Az illegális lerakók megléte részint egy rossz társadalmi gyakorlat, részint a jelenlegi hulladékszállítási- és kezelési gyakorlat eredménye. Az egyre nagyobb mennyiségben keletkező hulladékok kezelésének átgondolt, hosszabb távú stratégiája az lenne, ha a szelektív hulladékgyűjtés hasznossága mellett a hulladék keletkezésének megelőzésére hívnánk fel a figyelmet. Sajnos, mivel a szemétszállítás bevételteremtő gazdasági tevékenység, a kisebb mennyiségű hulladék kezelése általában nem áll az üzemeltetők érdekében, ebben a kérdésben mind a lakosság, mind a gazdasági szereplők részéről szemléletváltásra van szükség – áll a Terepszemle Stúdió sajtóközleményében.

Forrás: vagy.hu

Az AKSD szemete – Felfüggesztendő működés?

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!