Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Október 31.  |  00:00

Az ünnepek eredete

Mindenszentek és Halottak napja. Két, ma már gyakran összemosódó nap közeleg november elsején és másodikán.

Mindét ünnepet évszázadok óta megtartják hazánkban is, eredetük és üzenetük azonban teljesen különbözik egymástól.

Az elsõ magyarországi szenteket Szent László uralkodása alatt avatták a 11. században. Legtöbbjükrõl külön-külön napon emlékeznek meg a keresztények az év folyamán. Jó néhány szent számára azonban még nem jelöltek ki emléknapot. November 1-én elõttük és mindennapjaink nagyszerû emberei elõtt tiszteleg a katolikus és az ortodox egyház.

Ez a Mindenszentek, amikor azokra az emberekre gondolunk, akiknek a nevét talán nem is emlegetjük, a nagymamám, a nagyapám, akik szentek voltak, nagyok voltak, mert egy olyan világban családot neveltek, amikor szívvel-lélekkel jelen kellett lenni és nagy-nagy áldozatokat hozni – hangoztatta Felföldi László plébános.

Mindenszentek ünnepe ma már gyakran összemosódik a Halottak napjával. Pedig a november 2-ai ünnep egészen máshonnan, Odiló cluny-i apáttól ered, és szorosan összefügg azzal az ezredvégi hangulattal, amely a milleneumra a világvégét várta. A kor szülöttei ezért igyekeztek jó barátságba kerülni az elhunytakkal. A sírokon gyertyákat gyújtottak, hogy a fázós lelkek annak fényénél melegedhessenek, és a véletlenül kiszabadultak visszataláljanak helyükre. Magyar szokás szerint ezen a napon nem szabad földmunkát végezni, hogy ne háborgassák a holtakat. A sírokat ezzel szemben azért kellett megtisztítani és feldíszíteni, mert a hiedelem szerint az elhunytak lelkei így szívesebben maradnak végsõ nyughelyükön. Ma már inkább a megemlékezés miatt vesznek virágot és gyújtanak mécsest a látogatók. A Debreceni Köztemetõbe ilyenkor több tízezren zarándokolnak el szeretteik sírjához. Ennek megfelelõen hosszabb ideig tart nyitva a sírkert.

Mai nap 7 órától este 8 óráig tart nyitva a temetõ, holnapi nap szintén 7 órától este 8-ig, pénteken ugyancsak ez az idõpont vonatkozik a nyitva tartásra, szombaton és vasárnap 7 órától 19 óráig várjuk a megemlékezõket – mondta el Tronka István, az AKSD Kft. temetésszolgáltatási divízióvezetõje.

A köztemetõbe kizárólag november 1-én nem lehet gépjármûvel behajtani. A négynapos hosszú hétvégén egyébként a temetõ által indított kisbuszok is segítik a látogatók közlekedését, ezekkel a járatokkal végzik a mozgáskorlátozottak szállítását is az autómentes csütörtöki napon.

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!