Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 November 07.  |  10:44

Dátum nélküli felszólításokkal szórta tele az urnákat az AKSD

A sárga felszólítón azt jelzik, lejár a sírhely nyugvási ideje, de hogy mikor, s meddig lehet újra megváltani, az nem derül ki.

Szomorú látvány fogadta Halottak napján a debreceni köztemető kolumbáriumába látogató hozzátartozókat. A Dehir.hu olvasói hívták fel figyelmünket arra, hogy az urnafalat több száz az AKSD által kiragasztott figyelmeztetés borítja, amelyek jelzik a hozzátartozóknak, hogy az adott sír nyugvási ideje hamarosan lejár.

A figyelmeztetések tartalmazzák a szankciót, az AKSD logóját, sőt még a cég szlogenjét is, de a legfontosabb adatok lemaradtak róla. Hiába van kipontozott rész, ahol meg lehetne adni, hogy pontosan mikor jár le az adott sír nyugvási ideje, illetve, hogy a hozzátartozó meddig tudja újra megváltani az adott sírt, a kipontozott rész egyetlen felszólítón sincs kitöltve. A figyelmeztetés aljáról még a dátum is hiányzik, így azt sem lehet tudni, hogy a szolgáltató mikor ragasztotta ki – panaszolta több olvasónk.

Aki temetői látogatása során ilyen sárga figyelmeztetést talált a síron, az nem árt ha siet az ügyintézéssel, hiszen jövőre már többe kerül a sírhelyek újra megváltása. Az október 26-ai városi közgyűlés ugyanis elfogadta a temetői szolgáltatások árának változásáról szóló előterjesztést, így a sírhelyek újraváltása jövőre megszűnik, és ugyanannyiba fog kerülni a hosszabbítás, mint egy új sírhely megváltása.

Az ügyben megkerestük a temetőt üzemeltető AKSD Kft-t. Szerettük volna megtudni, hogy miért nem szerepelnek dátumok a felszólításokon, hogy honnan tudhatják meg a hozzátartozók, hogy meddig válthatják újra szeretteik urnahelyét. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hány ilyen figyelmeztetést raktak ki, s hogy mikor. Juhász Judit pr-vezető azt kérte, kérdéseinket e-mailben küldjük el, s a hétre ígért tájékoztatást.

Megérkezett a válasz

Kérdéseinkre cikkünk megjelenése után nem sokkal Kardos Marianna és Virág László ügyvezető igazgatók levélben válaszoltak.

Mint írják, a temető területe véges, ezért az AKSD „fontos feladatként kezeli a sírhelygazdálkodást. Folyamatosan figyeljük a sírhelyek megváltási idejét és a temetkezési törvényben előírtak szerint tájékoztatjuk a lakosságot a lejárt sírhelyekről.”

2010. december 31-én a debreceni Köztemetőben mintegy ezer sírhely járt le. A lejárásról szóló hirdetményt megjelentették országos hetilapban, helyi médiában és tájékoztatták a temetőlátogatókat a Köztemetőn belül közleményekben is, melyeket kihelyeztek a kapuk környezetében is. Sokan hivatkoznak azonban arra, hogy ezek a felhívások nem jutottak el hozzájuk. Emiatt az AKSD már tértivevényes levélben is megkeresi a hozzátartozókat, és ezen okból ragasztják ki a felhívó matricákat. A Halottak napja időszakában külön figyelnek rá, hogy ott legyenek a sírhelyeken a figyelmeztetések, hiszen a sírok látogatottsága ilyenkor a legnagyobb.

„Társaságunk tömeges exhumálásokat nem hajt végre és csak abban az esetben számol fel sírt, amennyiben nincs hová temetnie, vagy ha a soron következő temetést intéző temettető részéről igényként merül fel a lejárt sír megvétele. Felhívó matricáinkat addig nem szedjük le a lejárt és exhumálásra váró sírhelyekről, míg a sírhelyre igény nem merül fel. Egy síron a felhívó matrica akár több éven keresztül is rajta lehet és ezen hozzáállásunkat mi sem bizonyítja jobban, hogy a matrica kihelyezését követően több év elteltével is történnek megváltások. Ilyenkor nem felháborodás van a sírhely felett rendelkező részéről, hanem köszönet a türelmünkért” – fogalmaz Kardos Marianna és Virág László.

A kolumbáriumban felcímkézett sírhelyek mezőtől függően 1998-tól a 2005-ig terjedő években jártak le. Az AKSD azt mondja, kegyeleti okokból nem közlik a felszólítón, hogy mikor járt le a sírhely nyugvási ideje, de az ügyfélszolgálaton bővebb felvilágosítást kaphatnak a hozzátartozók. A sárga matricákat mindaddig kit hagyják, míg igény nem merül fel a sírhelyre, vagy temettetők vagy a cég részéről.

„A felexhumált sírhelyek esetében a benne található elhunytakat elhamvasztjuk (koporsós temetések esetében), a hamvakat külön urnába helyezzük. Addig, míg tárolási kapacitásunk megengedi, tároljuk (3-4 ezer). Sokan ezután az urnát elviszik, vagy elhelyezik a családnak már meglévő sírjába. Amiket nem visznek el, közös sírba eltemetjük, a sírra síremléket állítunk” – zárul a válaszlevél.

Forrás: Dehír

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!