Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Február 10.  |  10:39

Debreceni hóintézkedések

Debrecen város önkormányzata, intézményei, polgárvédelmi egységei és az együttműködő civil szervezetek felkészültek a fagyos, hideg időben a lakosság védelmére - adta hírül ma a város hivatalos portálja. Ismertetjük a részleteket.

"A debreceni önkormányzati kezelésű szilárd burkolatú utak, járdák speciális gépi és kézi síkosság-mentesítését és a hó eltolását – az önkormányzat megrendelése alapján – az AKSD Kft. végzi. A gépi munkavégzés során az ütemek fontossági sorrend szerint tartalmazzák az utak, járdák tisztítási folyamatait.

Debrecen hóintézkedések - AKSD Kft.

A tömegközlekedési útvonalak és a fő gyűjtőutak járhatóságának biztosítása jelenti az elsődleges feladatot. Ezek az úgynevezett A és B ütemek keretében szabályozottak, s városunkban összesen 178 kilométernyi útvonalat érintenek.

A következő az úgynevezett C ütem, mely a fontosabb lakótelepi szerivizutakat, valamint a főbb gyűjtőutakba csatlakozó utcák tisztítását tartalmazza, mintegy 80 kilométer hosszúságban.

A D ütem kertvárosi jellegű utcákat tartalmaz, mintegy 30 kilométer hosszban.

Az E ütembe a forgalmukat tekintve kisebb utcák tartoznak, összesen mintegy 190 kilométer hosszban.

Az A és B ütemek együttes hótolási és síktalanítási munkálatainak elvégzése átlagos téli időjárási körülmények között mintegy 8 órát vesz igénybe. A kijuttatott 1:5 arányú síktalanító só-homok keverékből a só -7, -8 Celsius fokos hőmérsékletig tudja kifejteni olvasztó hatását, ez alatti hőmérsékleten már nem. A homok érdesíteni tudja a síkos felületet akkor, mikor a só már „nem tud dolgozni”.

A kézi hóeltakarítási és síkosság-csökkentési munkák közé a járdáknak, a tömegközlekedési megállók peronjainak, a gyalogátkelőhelyeknek és a kerékpárutaknak a téli fenntartása tartozik. Ezek összességében közel 280 ezer m2-nyi szilárd burkolat téli fenntartási munkáit jelentik.

Az AKSD Kft. tájékoztatása szerint a téli üzemmódra átállított gépparkjuk, valamint a munkavégzéshez szükséges dolgozói létszámuk rendelkezésre áll. A február 4-5-i hétvégén túlmunka keretében a Dehusz Kft. 25 közhasznú dolgozója is bekapcsolódik a kézi hóeltakarítási munkálatokba. Egy A és B ütem AKSD Kft. által elvégzett szórási munkája nettó 2,4 millió forintba, a hóeltolási munka további nettó 1,8 millió forintba kerül. Az önkormányzat nem általánydíjat, hanem az elvégzett munkák utáni négyzetméter-díjat fizeti a szolgáltatónak.

A város feladatellátásán túl a magáningatlan-tulajdonosoknak is van téli feladatuk. Eszerint a közterület tisztán tartási kötelezettsége magában foglalja az ingatlan előtti területen a járdáról az összefüggő hótakaró reggel 08.00 óráig, az ezt követően keletkezett összefüggő hótakarónak pedig a 10 órán belüli eltakarítását, valamint az egyébként csúszós járdán keletkezett síkosság elleni védekezést. A síkosság elleni védekezésre kizárólag környezetkímélő anyagokat (például homok, hamu, csúszásgátló készítmények, környezetbarát vegyszerek) szabad felhasználni. A síkosság elleni mentesítő anyagokat tilos zöldterületen tárolni, továbbá tilos a havat a csapadékvíznyelőkre gyűjteni.

A közlekedési viszonyok az előttünk álló havazás miatt jelentősen romolhatnak, ezért a debreceni polgármesteri hivatal arra kér mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben induljon útnak akár a városon belül vagy azon kívül. A hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy amennyiben jelentős hóesés alakul ki, a jövő hét elejére a lehető legkevesebb, a közlekedést akadályozó tényező legyen városban.

Az önkormányzat megszervezte a készenléti és az ügyeleti szolgálatokat

A családsegítő, a szociális és a gyermekvédelmi intézmények és civil szervezetek munkatársai napok óta járják az egyedül élő, vagy nehezen megközelíthető helyen lakó, veszélyeztetett ellátottjaikat, felhívják a figyelmüket a várható veszélyek megelőzésére, szükség esetén segítenek nekik átmeneti elhelyezésükben. Akadt olyan idős ember, akit az önkormányzat átmenetileg idősotthonba szállított hideg, fűtetlen lakásából.

A hajléktalanokkal kapcsolatos feladatokat ellátó Refomix Nonprofit Közhasznú Kft.-vel együttműködve nagyobb figyelem jut az utcán élőkre is. Senki nem maradhat ellátás nélkül!

Az önkormányzat felkérte a városi közműszolgáltató cégeit, hogy tartsanak megerősített ügyeletet egy esetleges meghibásodás mielőbbi elhárítása érdekében, hogy a közszolgáltatások működése folyamatosan biztosítható legyen.

A város „teajárat” indításával próbál azoknak segíteni, akik több időt kénytelenek az utcán tölteni – például buszmegállókban várakozva. A családsegítő intézmények munkatársai a polgárőrség közreműködésével február 3-án, pénteken délután, és hétvégén is járják a várost meleg teával, és felkeresik a forgalmasabb helyeket.

A Tócóskertben a hét végén nyitva lesz a Forrás Közösségi Klub (Angyalföld tér 11.), és melegedést kínál az arra járóknak. A MÁV Nagyállomás (Petőfi tér) épületébe szintén be lehet térni egész nap. Szükség esetére előkészített az önkormányzat egy volt iskolaépületet is a Debrecenből tovább utazni nem tudók befogadására.

A város oktatási intézményeiben felhívják a diákok figyelmét az időjárás veszélyeire, az esetleges utazási nehézségekre és szükség esetén hét végén, vagy később is biztosít a város kollégiumi elhelyezést mindazon diákoknak, akik nem tudnak hazautazni.

Amennyiben arra szükség van, a város megnyitja az erre kijelölt, melegedést szolgáló épületeket és felkészült a veszélybe kerülők átmeneti elhelyezésére is.

Szükség esetén az átmeneti szálláson tartózkodók számára a DMJV Idősek Házának konyhája élelmiszert biztosít.

A Családsegítő Központ számára nehézséget okoz a segítségnyújtásban az, hogy fűtetlen lakásban élő idős emberek sok esetben nem kérnek segítséget, mert féltik nehezen megszerzett vagyonukat, ezért szükséghelyzetben, átmenetileg sem szívesen hagyják el otthonukat."

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!