Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Február 03.  |  15:21

Debrecent is elérte a havazás

Az Alföldön akár 30 centiméter hó is eshet a hétvégén. Az AKSD és a Magyar Közút is felkészült, és a Dehusz közmunkásai is felveszik a kesztyűt.

Pénteken az ország délkeleti része felől egyre több városban kezdett el havazni. A cívisvárosban dél körül hószállingózással érkezett az csapadék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén az Alföldön nagyjából 20-30, a nyugati országrészben 10-20 centiméter vastag hótakaró lehet. A hőmérséklet szombat hajnalban várhatóan mínusz 9 és mínusz 15, délután mínusz 8 és mínusz 14 fok között alakul. Vasárnap hajnalban mínusz 10 és mínusz 15 fok várható, de a nappali maximum is mínusz 7 és mínusz 13 fok között alakul.

Az AKSD Kft. telephelyén már most 24 órás ügyeletet tartanak. A gépek akkor indulnak el, ha azt az önkormányzat elrendeli; ekkor azonban 80 géppel veszik fel a harcot a hóval. A hétvégén túlmunka keretében a Dehusz Kft. 25 közhasznú dolgozója is bekapcsolódik a kézi hóeltakarítási munkálatokba. A megye több mint 1500 kilométeres úthálózatát a Magyar Közút Zrt. síktalanítja, ha szükséges. A hétvégére várható hidegben azonban már valószínűleg nem tudják sózni az aszfaltot, hiszen a só mínusz 8 fok alatt hatástalan. A cégek ezért homokkal érdesítik az útfelületeket. A közlekedést nehezítheti, hogy sok helyen hóátfúvás is várható, így a hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy lehetőleg ne induljanak útnak autóval. Akinek halaszthatatlan útja van, annak érdemes megfontolnia a katasztrófavédelem tanácsait.

A Református Szeretetszolgálat teajáratot indított a városban. Az utcán fagyoskodó rászorulóknak forró teát, és élelmiszert osztanak a következő napokban Debrecen több pontján. Ugyancsak teát oszt a DKV Zrt. régi Segner téri forgalomirányító épületnél reggel 8 és 14 óra között.

Az önkormányzat a Családsegítő Szolgálat és a Refomix Kft. segítségével már pénteken osztotta a meleg italt az átfagyott embereknek. A teát a Pallagi úti Idősek otthonában készítették. Szombaton és vasárnap is lesz teaosztás. Akkor már egyszerre három autóval keresik fel a város forgalmasabb pontjait délelőtt 10 és délután 5 óra között – mondta a helyszínen Pajna Zoltán alpolgármester.

A Tócóskertben a hét végén nyitva lesz a Forrás Közösségi Klub (Angyalföld tér 11.), és melegedést kínál az arra járóknak. A MÁV Nagyállomás (Petőfi tér) épületébe szintén be lehet térni egész nap. Szükség esetére előkészített az önkormányzat egy volt iskolaépületet is a Debrecenből tovább utazni nem tudók befogadására.

A város oktatási intézményeiben felhívják a diákok figyelmét az időjárás veszélyeire, az esetleges utazási nehézségekre és szükség esetén hét végén, vagy később is biztosít a város kollégiumi elhelyezést mindazon diákoknak, akik nem tudnak hazautazni.

Amennyiben arra szükség van, a város megnyitja az erre kijelölt, melegedést szolgáló épületeket és felkészült a veszélybe kerülők átmeneti elhelyezésére is.

Szükség esetén az átmeneti szálláson tartózkodók számára a DMJV Idősek Házának konyhája élelmiszert biztosít.

Forrás: Dehir

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!