Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Október 27.  |  10:09

Drága a halál Debrecenben? – közgyűlési vita a temetői szolgáltatások áráról

Változtat a temetői szolgáltatások árain az AKSD. Drágább lesz a sírásás és a sírmegváltás, viszont olcsóbbak lesznek a gyászkellékek. Összességében nem kell többet fizetni a temetésért. Az ellenzék szerint nem indokolt a változtatás, a Fidesz-KDNP frakció viszont a megszokott színvonalért kell beavatkozni.

Varga László városfejlesztési főosztályvezető az előterjesztést azzal indokolta, hogy a temetőben megjelentek olyan szolgáltatók, akik a gyászkellékeket, például a szemfedelet jóval olcsóbban árulják, mint az AKSD. Márpedig a városüzemeltetési cég a temetői bevételéből és évente 50 millió forintos pluszforrásból üzemelteti ezen a színvonalon a köztemetőt. Mivel az AKSD már nem tudja ezt a pluszpénzt betenni a temetői divízióba, ezért változtattak a temetői szolgáltatások díján.

A változtatás lényege az, hogy bizonyos szolgáltatásoknak, például a sírmegváltásnak, a sírásásnak a díját emelik, viszont a kellékek díját – a konkurenciaharc miatt – csökkentik. Varga László főosztályvezető azt mondta: összességében nem változnak a temetői díjak, egy átlagos koporsós temetés 240 ezer, egy urnás 174 ezer forintba kerül ezek után is.

Varga Zoltán (DISZ) azt kérdezte a vitában, hogy hány bontókalapácsa van az AKSD-nek. Szerinte az felháborító, hogy egyes hírek szerint azért emel a cég, mert télen a fagyos földben nehezebb ásni. Varga Zoltán szerint „az emelés egy hasba rúgással ér fel.”

Szathmári Károly (MSZP) az 1997-es fenntartóváltást idézte fel, amikor kommandósok segítségével került át a temető egy magáncégtől a város kezébe. Most arra hívta fel a figyelmet a szocialista politikus, hogy nem indokolt, hogy – az áremelés miatt – a debreceniek fizetik meg a konkurenciaharc árát, miközben a hasznon magáncégeknél csapódik le. A politikus azt javasolta, hogy a Halottak napja közeledtével inkább vegyék le az előterjesztést és dolgozzák át.

Varanyi Sándor (Jobbik) az Opten céginformációs adatbázist idézve azt mondta: az az AKSD akar most emelni, amelyik tavaly 1,1 milliárd forintos üzemi eredményt ért el. Ez szerinte nem megengedhető.

Papp László alpolgármester válaszul elmondta: az AKSD ezt az eredményt Debrecenen kívüli munkáival együtt érte el. Szerinte az ellenzéki felszólalások demagógiába hajlanak.

Pajna Zoltán alpolgármester azzal zárta a vitát, hogy a temető magas színvonalon üzemel, és nem szabad hagyni, hogy a szolgáltatás minősége csökkenjen. Hangsúlyozta emellett, hogy összességében a temetői szolgáltatások ára nem változik, csak a struktúrája.

A testület végül 24 igen, 7 nem és tartózkodás nélkül fogadta el az előterjesztést.

Forrás: Dehír

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!