Itt adhatja meg irányítószámát!
2011 November 28.  |  12:02

Drágulást hoz 2012 Debrecennek: végig fizetős lesz a Csapó utca

Ha a november 24-i közgyűlés rábólint, akkor jövőre többe kerül majd a parkolás és a tömegközlekedés, de emelkedik a víz- és csatornaszolgáltatás, a temetkezés és a kéményseprés díja is.

A Városfejlesztési Főosztály előterjesztésének elfogadása esetén a parkolási díjak jövőre átlagosan nettó 4,5 százalékkal növekednének. Felszíni parkolóhelyek esetében a kiemelt övezet várakozási díja nettó 315 forint óránként; illetve 79 forint per negyedóra lenne 2012-ben. A lakossági díjkedvezményes éves bérlet nettó 10 ezer 236 forint lehet, ami nettó 6,62 százalékos díjemelést jelent. A mélygarázsokban óránként nettó 205 forintra kell számítani. Az előterjesztésből az is kiderült, hogy az önkormányzat újabb utcákra terjeszti ki a díjfizetést. Fizetős lesz a Boldogfalva utca, a Zamenhof utca, valamint a Csapó utca a Szappanos utcától az Árpád térig és a Sumen utca szervizútja. Autósként egyetlen dolognak örülhetünk: az önkormányzat tervei szerint a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 25 méteres környezetében lévő parkolók esetében fizetni munkanapokon csak 8.30 és 16 óra között kellene.

Drágább tömegközlekedés

Az elővételi vonaljegynél az új ár nettó 216 forint helyett nettó 220,5 forint (nettó díjemelés mértéke: 2,1 százalék), a járművezetői lapjegy új ára pedig nettó 280 forint helyett nettó 283,5 forint lenne. A tömbjegy az elővételi jeggyel párhuzamosan nettó 2 ezer 160 forintról nettó 2 ezer 204,7 forintra változna. A kombinált bérletszelvény ára nettó 3,3 százalékos emelési javaslat alapján nettó 5 ezer 39,4 forintra, míg az arckép nélküli bérlet nettó 15 ezer 118,1 forintra módosulna. Az éves bérlet ára nettó 55 ezer 905,5 forint lenne a bázisévhez képest. A kombinált tanuló-nyugdíjas bérleteknél a díjemelés nettó 2.795,3 Ft-os egységárra történő változást eredményez. Növelik a helyszíni pótdíj mértékét is, amely 2 ezer forintról 3 ezer forintra emelkedne.

Alapdíjat vezet be a Vízmű

A temetőüzemeltetési feladatok ellátását végző AKSD Városgazdálkodási Kft. nettó 3,9 százalékos fogyasztói áremelési mértékkel számol a temetési helyek és tevékenységeket illetően. A FÜTESZ Hajdú-Bihar Megyei Fűtéstechnikai és Szolgáltató Kft. összességében 4 százalékos díjemelés jóváhagyását kéri díjjavaslatában. Szerintük ez az emelés ellensúlyozná a legfőbb költségnövelő tényezőket, szinten tartaná a bér és technikai eszköz hátteret és biztosítaná a közszolgáltatás további zavartalan ellátását.

A Debreceni Vízmű Zrt. bár nem tervezett emelést a víz- és csatornaszolgáltatások esetében, a jövőre bevezetni tervezett alapdíj miatt mégis többet fogunk fizetni nekik is. Szerintük a fogyasztás nagyságától független költségek is felmerülnek, amelyeket célszerű egy alapdíj bevezetésével megfizettetni a fogyasztókkal, biztosítva ezzel a szolgáltatás önfinanszírozó képességét hosszabb távon is. A javaslat szerint, a fogyasztók jelentős hányadát érintően, a 13-20 milliméter átmérőjű vízmérő órák fogyasztási helyein egységesen 100 forint/hó/fogyasztási hely lenne az alapdíj az ivóvíz-, és a szennyvízszolgáltatás esetén is. Az ennél nagyobb egyéb mérők esetén a szennyvízszolgáltatás alapdíja 50 százaléka az ivóvíz-szolgáltatás esetén fizetendő alapdíjnak. A csatornaszolgáltatást igénybe vevő fogyasztóknál jövőre is külön tétel a vízterhelési díj, melynek a szolgáltatással arányos felszámítandó köbméterenkénti díja 2012-ben várhatóan 7 forint lesz.

Forrás: Cívishír

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!