Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Május 07.  |  09:14

Észrevétlen lomtalanítás

A jövőben nem kerülhet lom az utcára, azt házhoz menve a lakosoktól veszi át közvetlenül a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Van, ahol már kiépült ez a rendszer, s bebizonyosodott, érdemes volt szakítani a hagyományokkal.

Göttlinger László, a „VKSZ” Zrt vezérigazgatója az új rendszer bevezetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a napokban elmondta, minden veszprémi szeretne rendezett körülmények között élni, a lomtalanítás viszont rendszeresen áldatlan állapotokat teremtett a városban. A közgyűlés március 28-án lehetővé tette a házhoz menő lomtalanítás bevezetését, így április elejétől már lehet hívni a szolgáltató zöld számát (+3688/949-649.

A házhoz menő lomtalanítás egyre több településen válik gyakorlattá, a változtatás mellett szól többek között, hogy így megszűnnek a kedvezőtlen városképet nyújtó hatalmas szemétkupacok, amik időről időre megjelentek a közterületeken.
Debrecenben például 2008-ban váltottak át erre a korszerűbb módszerre. Juhász Judit, a debreceni A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. pr vezetője érdeklődésünkre elmondta, a régi rendszer során jelentkező szabálytalanságok (gondolva itt a meghirdetett időpontok előtti, illetve utáni kipakolására vagy az „előlomtalanításra”, valamint a lomtalanítás ideje alatt kialakult kedvezőtlen városkép tette indokolttá, hogy egy új, korszerűbb módszert alakítsanak ki erre az évek óta jelentkező problémára.

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek ezzel kapcsolatban, milyen visszajelzések érkeztek a lakosság részéről - tettük fel a kérdést.
- Próbáltuk a leghatékonyabban tájékoztatni a lakosságot (televízióban, rádióban, buszokon), illetve mindenki részére eljuttattunk egy hírlevelet, melyben leírtuk, hogyan kell jelentkezni, s azt is, hogy miért volt szükség a váltásra - válaszolta Juhász Judit, hozzátéve, minden rendelkezésre álló forrást igénybe vettek a tájékoztatásra.
A lakosság részéről vegyes volt a fogadtatás.
- Voltak, akik üdvözölték a kezdeményezést, de természetesen voltak olyanok is, akik a már jól megszokott „kiteszem és majd elviszik” módszert szerették volna továbbra is. Összességében elmondható, hogy többen fogadták örömmel, mert sokkal kulturáltabbá vált a lomtalanítás, nem csúfítja hetekig az utcákat a lom, nem jutnak el a lomizók/guberálók mindenhova és nem dobálják annyira szét a szemetet - foglalta össze a pr vezető.

A korszerűbb lomtalanítás természetesen többlet költséget von maga után.
- A bevezetés évében ez bruttó 9 millió forintot jelentett. Ez az összeg a szemétszállítási díjban jelenik meg, mégpedig úgy, hogy egy db 120 literes kuka egyszeri ürítési árából csupán 0,7 százalékot tesz ki, ez megközelítőleg bruttó 3 forint. Ezzel párhuzamosan a lom begyűjtése nem 4, hanem 8 hónapot vesz igénybe, s nem kétszer, hanem tízszer is lomtalaníthatunk egy területen, ez pedig többlet munkát is igényel - húzta alá Juhász Judit.

Az új rendszer hatékonysága szemmel látható és kézzelfogható hiszen tisztább, kulturáltabb a környezet és szinte észrevétlenül zajlik a lomtalanítás - szögezte le érdeklődésünkre a pr vezető.

forrás: www.vehir.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!