Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Április 05.  |  08:59

Fúj! Mennyi debreceni szemétség...

A Terepszemle Stúdió a sajtónak küldött megdöbbentő képsorozattal támasztotta alá, elárasztotta a szemét az AKSD Kft. telephelyének környékét. A Zöldhatóságnál a városgazdálkodási cég tevékenységének felfüggesztését kérték.

A debreceni környezetvédelmi, természetvédelmi és kulturális közhasznú egyesületként működő Terepszemle kedden nyilvánosságra hozott képein – többnyire műanyag összetételű – szeméttenger borít földet és vizet, az egyesület becslése szerint Debrecen belterületén 25 hektáron szétszóródva. Emiatt indítványozták a Zöldhatóságnál (Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség), hogy vonja vissza az önkormányzati cég környezetvédelmi engedélyét.

Kardos Marianna és Virág László ügyvezető igazgatók közösen reagálásukban kifejtik: Az Alföldön a földrajzi viszonyoknak megfelelően kizárólag a dombépítéses hulladéklerakási technológia alkalmazható. Ezen technológia - számos előnye mellet – hátránya, hogy extrém szeles időjárás esetén a kis fajsúlyú hulladékok egy részét a szél kihordja a lerakóról, illetve telephelyünkről. Ez a technológia pontos betartása mellett is megvalósul, azonban mindent megteszünk a kihordott mennyiség csökkentésére, illetve összegyűjtésére.

Nem jó viccelni az engedéllyel

Azt írják továbbá, szerződésük van a környező terület tulajdonosával a hulladék összegyűjtésére, mely szolgáltatásért fizetnek, illetve a dolgozókat szemétszedésre még pihenőnap is berendelik. Ám tudni érdemes: a papír, fólia hulladékba a konténerek, kukás gépjárművek ürítésekor kap bele a szél, ami a kiépített szélfogó háló fölött akár több 10 méter magasan sodorja tovább. Mivel a telepen 20 méter magasságban, naponta átlag 700 tonna hulladékot ürítenek, egy több hetes erős, viharos szél esetén a kihordott mennyiség összegyűjtése még fokozott energia mellett is napokat vesz igénybe. Leszögezik azt is, a környezethasználati engedély ideiglenes visszavonása a szétfújt papír-fólia mennyiségéhez képest nagyobb szennyezést okozna.

Forrás: Cívishír


Fúj! Mennyi debreceni szemétség...

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!