Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 November 12.  |  11:12

Ha nem hiányzik a bírság, ne égessük a lehullott faleveleket

Az avarégetést tiltja a törvény, mert környezetszennyező. Aki mégis így szabadulna meg a hulladéktól, az komoly bírságot fizethet.

A zsákokban összegyűjtött avart az AKSD Kft. ingyen elszállítja és újrahasznosítja. A cég gondoskodik a közterületek lombtalanításáról is. A lehulló levelek a társaság Vértesi úti telephelyére kerülnek.

- A komposztgyártás során használjuk fel a közterületekről begyűjtött lombot, ebből saját takaróföldet állítunk elő – magyarázza Jurácsik Zoltán, az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatója.

Debrecenben tilos elégetni a száraz levelet és a kerti nyesedéket, ezt már hat éve törvény tiltja. Az avar égetése a levegő megóvása miatt tilos. A tapasztalatok szerint novemberben van a leggyakrabban az egészségügyi határérték felett a levegő szennyezettsége. Debrecenben egyelőre nincs probléma.

- November 1-jén volt rosszabb a levegőminőség, azóta folyamatosan javul Debrecenben. A kerti hulladékok esetében is tökéletlen az égés, éppen ezért ez nagyon levegőszennyező folyamat – hallhattuk Bán Sándor levegőminőség-mérőegység vezetőt.

Aki megszegi a jogszabályt és mégis elégeti a lehullott faleveleket a kertben, 100 ezer forintos bírságot is kaphat. Évente általában 4-5 bejelentés érkezik avarégetés miatt.

 

A teljes cikk és a hozzá tartozó videóanyag megtekinthető a dehir.hu oldalán: dehir.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!