Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Július 09.  |  10:48

Háborog a DISZ: ki az osztrákokkal az AKSD-ből!

Sajtóközleményt adott ki szerdán a DISZ az AKSD kapcsán. A debreceni városgazdálkodási kft. osztrák többségi tulajdonban van, ezt kifogásolják a DISZ önkormányzati képviselői.

Az AKSD kirívón magas adózott nyeresége, amelyből a tagok 539.000.000 Ft osztalékot kaptak, és aránytalan lakossági szolgáltatási díjai alapján úgy véljük, hogy jelenlegi formájában Debrecen város polgárai jelentős hányadának indokolatlan többletköltséget okoz az AKSD működése, szolgáltatási díj politikája.



Jogosnak tartjuk, hogy az osztrák többségi tulajdonos törekszik a kiemelkedő profitra, ami véleményünk szerint önmagában nem baj, hiszen egy gazdálkodó vállalkozás egyetlen és legfontosabb célja a profit kell hogy legyen. Azonban ez a cél, és a célt meghatározó érdek közel sem egyezik – mert nem is egyezhet meg – egy kétszázezres lélekszámú közösséget képviselő önkormányzat érdekeivel.

Bár nem értünk egyet a Fidesz annyiszor hangoztatott feltétlen nemzeti érdekeivel, azonban úgy véljük, hogy itt és most ki kell jelentenünk, hogy a nemzet és azon belül szűkebb pátriánk, Debrecen egyértelmű érdeke az, hogy az AKSD 100%-os debreceni tulajdonba kerüljön vissza.

AKSD


Ezért az önkormányzat, a város lakóinak érdeke, illetve racionális gazdasági számításokon alapuló gazdasági szükségszerűség alapján javasoljuk az AKSD jelenleg 51%-ban osztrák kézben lévő többségi tulajdonának megvásárlását.

Mindezek túl olyan – reméljük valótlan – információk jutottak tudomásunkra, hogy a város vezetése háttértárgyalásokat folytat az AKSD társtulajdonosaival egy csekély, két százalék körüli üzletrész átvételéről, így téve eleget és egyben kerülve meg a közszolgáltatást végző cégek többségi állami, vagy önkormányzati tulajdonlási igényének. Ez az elképzelés nem csak számunkra, de egyetlen debreceni érdeket szem előtt tartó politikusnak, gazdasági szakembernek sem lehet elfogadható, hiszen ebben az esetben továbbra is az osztrák tulajdonos zsebébe vándorol a debreceni vállalkozások, háztartások által befizetett, aránytalanul és indokolatlanul magas díjakból származó nyereség.

Forrás: HajduPress

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!