Itt adhatja meg irányítószámát!
2014 Január 02.  |  14:54

Hogyan (nem) működik a fővárosi szelektív hulladékgyűjtési rendszer

Folyamatosan bővítik a szelektív hulladékgyűjtési rendszert a fővárosban, 2014 végéig összesen több mint 400 ezer szelektív kuka kerül a lakossághoz.

IlusztrációFolyamatosan bővítik a szelektív hulladékgyűjtési rendszert a fővárosban, 2014 végéig összesen több mint 400 ezer szelektív kuka kerül a lakossághoz – közölték az illetékesek nemrég. A már kihelyezett kukákat hetente ürítik, de nálunk pl. 3 nap alatt megtelnek. Önnél hogy működik? Ossza meg velünk!

A projektre összességében 5,5-6,0 milliárd forint közötti összeget költ a főváros, ebből 4,8 milliárd forint uniós forrás, Az összeg eredetileg 4,3 milliárd forint volt, de sikerült egy 500 millió forintos kiegészítő támogatás uniós elfogadtatásával megemelni. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer alapvetően környezetvédelmi célokat szolgáló beruházás, amelynek megvalósítása során minden elemében figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. telephelyén bemutatták nemrég azt a három környezetkímélő módon, sűrített földgázzal (CNG) működő teherautót is, amelyek a továbbiakban segítik a projekt megvalósítását. 

A mostani mellett további két projekt szolgálja majd Budapest szelektív hulladékgyűjtési rendszerének fejlődését. Ennek keretében az FKF Zrt. létrehozza 10-11 milliárd forintos beruházással a begyűjtött szelektív hulladékot feldolgozó saját kapacitását, valamint 60 CNG-üzemű célgépjárművet vásárolnak mintegy 3,5 milliárd forintért. A szelektív hulladékgyűjtő edények lakossági kihelyezésével egy időben több, korábban létesített szelektív hulladékgyűjtő szigetet megszüntetnek. Nem szüntetik meg valamennyi szelektív gyűjtőhelyet, vannak ugyanis olyan helyek, ahol nehéz az új szelektív kukák elhelyezése. Az üveghulladék gyűjtésére a most kialakítandó rendszer nem lesz alkalmas, ezzel csak a papírt, a műanyagot - a PET-palackot -, valamint a fémet gyűjtik majd be. Az üveget továbbra is a megmaradó a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken gyűjtik össze.

A Belső-Ferencváros egyik Ráday utcai 35 lakásos társasházában már 2 éve működik a szelektív gyűjtés. 2013 áprilisában az FKF Zrt. átvette a rendszer üzemeltetését az ASA-tól, sajnos az eddigi 2 db sárga műanyag gyűjtő helyett csak egy van. Igazság szerint, ha mindenki korrekten összetaposva szelektálná a műanyagot, akkor is megtelne egy kuka 3 nap alatt, és mivel jelenleg hetente ürítik, a jószándék ellenére is négy napig a zöld - szemetes - kukába landol az otthon szelektíven gyűjtött hulladék. Ez a zöld lelkű lakosok kedvét is elveszi a szelektálástól. Ez persze nem változtat azok mentalitásán, akik eddig sem használták a falra szerelt prést - ha már képtelenek voltak lábbal laposra taposni- és az edény mellé teszik a PET hulladékot. (időközben vandálok letörték a fali palackprést). Viszont az eddigiekkel ellentétben legalább a fém mehet a műanyagba. Sajnos az üveggel sok a gond. Gyakran látom a papír ill. a műanyag közé bedobva - a legközelebbi hulladékudvar a Vásárcsarnok mellett volt, amit a megszüntettek- így elég nehéz elvárni a lakóktól, hogy a legnehezebb üveg frakciót a Mester utcáig - sokszáz méterrel odébb - cipeljék.


Önöknél hogyan (nem) működik a rendszer? 

Kérjük küldjön egy fotót, és leírást a zöld szemmel oldalunkra.

Természetesen nem csak hulladékos fotókat várunk.

 

Forrás: greenfo.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!