Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Február 27.  |  00:00

Hulladékgyûjtõ különjáratok

Idén is szervez tavaszi lomtalanítást az AKSD. A hulladékok összegyûjtését március elseje és május 10-e között, reggel 6 órától 14 óráig végzik majd a város minden pontján.
Az AKSD szolgáltatási igazgatója, Jurácsik Zoltán a keddi sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a gyûjtésben résztvevõk az utcára csak olyan szilárd hulladékokat tegyenek, amiket egyébként a kukákban nem lehetne tárolni, s és a rendszeres szemétszállításkor nem vihetõek el. Ilyenek például a tönkrement bútorok vagy a nagy kartondobozok. Nem szállítják el viszont a kommunális hulladékot, az építési törmeléket, a gépjármûabroncsokat, az akkumulátorokat és a vegyszereket, így azokat felesleges is kitenni az utcára.
Jurácsik Zoltán hangsúlyozta: a lomtalanítási hulladékokat a szedési útvonalon – azaz a lakóingatlanok elõtt – úgy kell elhelyezni, hogy összegyûjtésüket semmi ne akadályozza, könnyen megközelíthetõek legyenek, illetve a gyalogos és gépjármûforgalmat se hátráltassák.
A szolgáltatási igazgató szerint egyre többen csatlakoznak a lomtalanítási akciókhoz, hiszen míg 2006. tavaszán Debrecenben és környékén összesen 608 tonnányi hulladékot gyûjtöttek, tavaly õsszel ez a szám már 710 tonnára nõtt, s idén várhatóan tovább emelkedik majd. A gyûjtést március 1-én Felsõ-Józsán kezdik, és Debrecen minden pontját érintve, május 10-én Halápon, illetve Nagycserén fejezik be.
Idén februártól – Magyarországon elsõként – külön gyûjti az elektronikus hulladékot az AKSD Debrecenben. Gosztola Ferenc, a vállalat kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta: az ingyenes e-hulladékgyûjtõ járatot februárban csak próbaüzemben mûködtették, ám a szolgáltatást - a nagyfokú igény miatt – folytatják. Így márciusban is minden szombaton gyûjtik majd a használhatatlanná vált elektronikus készülékeket (háztartási gépeket, szerszámokat, távközlési és szórakoztató elektronikai berendezéseket.)
A kereskedelmi és marketing igazgató kiemelte: az EU-s elõírások szerint 2008 végére lakosonként 4 kilogrammnyi elektronikai hulladékot kell összegyûjteni, ami Debrecenre lebontva évi 900 tonnát feltételez. Tavaly ennek csupán egyötödét, azaz 120 tonnát sikerült teljesíteni. Gosztola Ferenc megjegyezte: az elektronikai hulladékok szelektív begyûjtésére azért is van nagy szükség, mert ezeket a lomokat egyre több olyan civil szervezet szállítja el, melyek nem tartják be a hulladékgyûjtésre és kezelésre vonatkozó elõírásokat. Így elõfordul, hogy valahol máshol (erdõben vagy a város területén) helyezik el a számukra is használhatatlan hulladékdarabokat. Ezért a vállalat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a mûködésképtelen elektronikai berendezéseket ne az utcára tegyék, hanem azokat csak az AKSD munkatársaival szállíttassák el. Ezt személyesen a cég Vígkedvû Mihály utca 7. szám alatt található ügyfélszolgálati irodájában, vagy az ugyfelszolgalat@aksd.hu e-mail címen, illetve a 533-508, 533.546, 533.547, 80/200-966, 30/416-9896-os telefonszámkon igényelhetik.
Forrás deol

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!