AKSD Hírek - Hulladékmező a város peremén

A tegnapi napon a Terepszemle Stúdió sajtóközleményben kérte a hatóságot arra, hogy vonja vissza társaságunk környezetvédelmi engedélyét, azzal az indokkal, hogy az A.K.S.D. Kft. Vértesi úti telephelyéről nagy mennyiségű szemét kerül a környező mezőgazdasági területekre és élővizekbe. Társaságunkat nem kereste fel a fent említett szervezet, hogy magyarázatot kérjen a problémára, ezért az alábbiakban szeretnénk reagálni:

Az Alföldön a földrajzi viszonyoknak megfelelően kizárólag a dombépítéses hulladéklerakási technológia alkalmazható. Ezen technológia - számos előnye mellet – hátránya, hogy extrém szeles időjárás esetén a kis fajsúlyú hulladékok egy részét a szél kihordja a lerakóról, illetve telephelyünkről. Ez a technológia pontos betartása mellett is megvalósul, azonban mindent megteszünk a kihordott mennyiség csökkentésére, illetve összegyűjtésére (szerződésünk van a környező terület tulajdonosával a hulladék összegyűjtésére, mely szolgáltatásért természetesen fizetünk, illetve a dolgozóinkat szemétszedésre még pihenőnap is berendeljük).

A papír, fólia hulladékba a konténerek, kukás gépjárművek kiürítésekor kap bele a szél, amely a kiépített szélfogó háló fölött akár több 10 méter magasan sodorja tovább. Mivel a telepen 20 méter magasságban, naponta átlag 700 tonna hulladék kerül leürítésre, egy több hetes erős, viharos szél esetén a kihordott mennyiség összegyűjtése még fokozott energia mellett is napokat vesz igénybe. (A zöldhatóság által jóváhagyott technológiai utasítás szerint a viharos szél által kihordott hulladékmennyiséget a vihar megszűnése után össze kell szedni.) Munkánkat nehezítette, hogy kora tavasszal a vegetáció hiánya miatt a szántóföldre kihordott hulladékot a szél nagyobb területen szórta szét.

A papír és műanyag hulladék környezetkárosító hatása szerencsére elsősorban esztétikai jellegű, mivel veszélyes anyagokat nem tartalmaznak, összegyűjtésük esetén semmilyen maradék káros anyag nem terheli a talajt, illetve élővizeket. A kihordott, és azóta összegyűjtött hulladék egyébként élővizet nem veszélyeztetett, mivel a telephelyünkön húzódó korábbi Lovászzugi csatorna már nem funkcionál, vízutánpótlása megszüntetésével árokként funkcionál.

A környezethasználati engedélyünk ideiglenes visszavonását körültekintően kell kezdeményezni, mivel közszolgáltatási tevékenységünk felfüggesztése az ideiglenesen kihordott papír-fólia mennyiségéhez képest jelentősen nagyobb szennyezést okozna.


Kardos Marianna
ügyvezető igazgató

Virág László
ügyvezető igazgató