Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Április 05.  |  08:54

Hulladékmező a város peremén

A tegnapi napon a Terepszemle Stúdió sajtóközleményben kérte a hatóságot arra, hogy vonja vissza társaságunk környezetvédelmi engedélyét, azzal az indokkal, hogy az A.K.S.D. Kft. Vértesi úti telephelyéről nagy mennyiségű szemét kerül a környező mezőgazdasági területekre és élővizekbe. Társaságunkat nem kereste fel a fent említett szervezet, hogy magyarázatot kérjen a problémára, ezért az alábbiakban szeretnénk reagálni:

Az Alföldön a földrajzi viszonyoknak megfelelően kizárólag a dombépítéses hulladéklerakási technológia alkalmazható. Ezen technológia - számos előnye mellet – hátránya, hogy extrém szeles időjárás esetén a kis fajsúlyú hulladékok egy részét a szél kihordja a lerakóról, illetve telephelyünkről. Ez a technológia pontos betartása mellett is megvalósul, azonban mindent megteszünk a kihordott mennyiség csökkentésére, illetve összegyűjtésére (szerződésünk van a környező terület tulajdonosával a hulladék összegyűjtésére, mely szolgáltatásért természetesen fizetünk, illetve a dolgozóinkat szemétszedésre még pihenőnap is berendeljük).

A papír, fólia hulladékba a konténerek, kukás gépjárművek kiürítésekor kap bele a szél, amely a kiépített szélfogó háló fölött akár több 10 méter magasan sodorja tovább. Mivel a telepen 20 méter magasságban, naponta átlag 700 tonna hulladék kerül leürítésre, egy több hetes erős, viharos szél esetén a kihordott mennyiség összegyűjtése még fokozott energia mellett is napokat vesz igénybe. (A zöldhatóság által jóváhagyott technológiai utasítás szerint a viharos szél által kihordott hulladékmennyiséget a vihar megszűnése után össze kell szedni.) Munkánkat nehezítette, hogy kora tavasszal a vegetáció hiánya miatt a szántóföldre kihordott hulladékot a szél nagyobb területen szórta szét.

A papír és műanyag hulladék környezetkárosító hatása szerencsére elsősorban esztétikai jellegű, mivel veszélyes anyagokat nem tartalmaznak, összegyűjtésük esetén semmilyen maradék káros anyag nem terheli a talajt, illetve élővizeket. A kihordott, és azóta összegyűjtött hulladék egyébként élővizet nem veszélyeztetett, mivel a telephelyünkön húzódó korábbi Lovászzugi csatorna már nem funkcionál, vízutánpótlása megszüntetésével árokként funkcionál.

A környezethasználati engedélyünk ideiglenes visszavonását körültekintően kell kezdeményezni, mivel közszolgáltatási tevékenységünk felfüggesztése az ideiglenesen kihordott papír-fólia mennyiségéhez képest jelentősen nagyobb szennyezést okozna.


Kardos Marianna
ügyvezető igazgató

Virág László
ügyvezető igazgató

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!