Januártól ingyen eltemetnek

A szociális temetés lehetősége jövedelmi viszonyoktól független.

Jövő januártól kérhető a szociális, azaz az ingyenes temetés - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A szociális temetés intézményét bevezető törvénymódosításról hétfő este szavaz a parlament. A kormánypárt szóvivője a szociális temetésről kifejtette: ha a hozzátartozó vállalja, hogy részt vesz a temetés előkészítésében és lebonyolításában, akkor az állam átvállalja a költségeket. A szociális temetés lehetősége jövedelmi viszonyoktól független, és családok százainak nyújthat jelentős segítséget - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy emellett a köztemetés intézménye és a temetési segély sem szűnik meg.
Januártól ingyen eltemetnek - Cívishír
Selmeczi Gabriella szerint a baloldal a valós élettől elrugaszkodottnak igyekezett beállítani azt, hogy ha otthon hal meg valaki, akkor a gyászoló család öltözteti fel az elhunytat az utolsó útjára - ami a szociális temetés egyik feltétele -, noha ez a szokás eddig is jelen volt a vidéki Magyarországon. A balliberális oldal ezzel arról tett tanúbizonyságot, hogy nem ismeri a vidéki szokásokat - fogalmazott.

A szóvivő azt is mondta, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője "a szociális temetési lehetőséget elvenné az emberektől".
Selmeczi Gabriella megerősítette végül, hogy a Fidesz felülvizsgálja majd a temetési költségeket is, és áttekinti azok csökkentésének lehetőségét.

Forrás: Cívishír