Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Szeptember 19.  |  15:48

Jön a betétdíjas rendszer Magyarországon!

A tervek szerint 30 forint lesz valamennyi műanyag palack díja. Fő a környezetvédelem!

Jön a betédíjas rendszer Magyarországon!  - Cívishír

Tízmilliárd forintos beruházással a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) bevezetné a betétdíjrendszert, ami a számításaik szerint évi 90-100 milliárd forintos forgalmat generálna, és a betétdíjat az üveg- és a PET-palackokon túl a műanyag joghurtos poharakra is kivetnék. Ezt Illés Zoltán környezetügyi államtitkár vázolta fel a Magyar Hírlapnak, hozzátéve, hogy minderre a szaktárca a 2014-es választásokat követően kerítene sort. Illés azt állította, hogy a rendszer jelentős környezetvédelmi hasznot termelne, és a fenntartása nem terhelné sem a költségvetést, sem a fogyasztókat – igaz, az utóbbiakat csak azt követően nem, hogy az első visszaváltós palack árát kifizették, és utána átállnak a cserére.

Betétdíjassá válna az ásványvizes palack, és 30 forint lenne valamennyi betét díja, legyen az boros- vagy sörösüveg, netán görög joghurtos műanyag csésze. Ezzel kevesebb szemét, de sokkal több pénz keringene a gazdaságban – ígéri Illés Zoltán.

Összeállításában a hvg.hu azt írja már régóta évi több tíz tonna, nem lebomló szemét termelődik az egyszer használatos műanyag flakonok miatt. A nagy italgyártók azonban eddig sikerrel ellenálltak a többutas betétrendszer kötelező bevezetésének. A gazdasági hetilap internetes kiadásában a szerző hangsúlyozza, a betétdíjas rendszer éppen azért kerül sokba, mert minden kisboltba telepíteni kell hozzá az infrastruktúrát. Ezt Illés Zoltán tervei szerint az állam automata gépek telepítésével oldaná meg, melyek automata üzemmódban szelektálnak a bedobott palackok között, és adják ki, hogy mekkora betétdíj jár. De mivel egy ilyen berendezés bekerülési költsége 3 millió forinttól indul, a 10 milliárdos keret az ország 3200 településének automataigényét nemigen tudná kielégíteni.
Az EU-ban nyolc országban alakalmaznak betétdíjas rendszert, a leggyakoribb hivatkozás a német példa, mely méregdrága, de a visszgyűjtési arány 95 százalékos!

Forrás: Cívishír

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!