Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Október 04.  |  16:17

Kivonul az egyik külföldi hulladékszállító cég Magyarországról

Kivonul az egyik külföldi hulladékszállító cég Magyarországról. Az osztrák ASA év végéig több tucat településen adja át a feladatot az önkormányzatoknak. Egyes szakértők szerint az állami tulajdonnal a költségvetés egyben a veszteségeket is átveszi, ami hosszú távon áremeléshez vezethet, a fejlesztési tárca államtitkára azonban ezt cáfolja. Fónagy János a Bruttónak hangsúlyozta: a lakossági szolgáltatások kedvező ára hosszú távon is fenntartható lesz.

„Tisztességesen, becsületesen, a felmondási időt végigdolgozva év vége környékén befejezzük a lakossági hulladékszállítást, és tárgyalunk az önkormányzatokkal, milyen módon tudják átvenni, megvenni az eszközöket” – mondta Németh István, az ASA Magyarország igazgatója.

Az osztrák tulajdonú ASA húsz év munka és 7 milliárd forint befektetés után januárban befejezi Magyarországon a lakossági hulladékszállítást. Érdről hónapokkal ezelőtt kivonultak, év végéig pedig várhatóan további negyven településen hagynak fel a szemétszállítással. Az igazgató szerint a hulladéklerakási járulék emelése és a júliusi rezsimérséklés összességében 30 százalékkal csökkentette bevételeiket. „Harmincszázalékos költségcsökkentést ma nem bír el egyetlen közszolgáltató sem, függetlenül attól, hogy magán- vagy önkormányzati tulajdonú. Beszéltem több önkormányzati tulajdonú vállalat vezetőjével, több százmilliós veszteségük lesz idén a tevékenységből. Kérdés, mi lesz jövőre, amikor a járulék duplázódik” – jelentette ki Németh István.

A hulladékszállító cég szerint a feladatot átvevő önkormányzatoknak sem a veszteség kigazdálkodására, sem fejlesztésre nem lesz pénzük, vagyis hosszú ideig nem lehet majd fenntartani a jelenlegi árakat. Egyes szakemberek szerint hasonló lehet a helyzet más közműszolgáltatóknál is. „Az energiaszolgáltatók – távhő-, gáz- és villamosenergia-termelők – nagy része már 2012-ben súlyos veszteségeket mutatott. Biztos, hogy az ez évi, összességében 20 százalékos további árcsökkentés nyomán a lakossági szolgáltatás súlyosan veszteséges. A nonprofit azt kívánná, hogy emeljük az árakat, mert igazából ha államosításra kerül sor, akkor a veszteséget a működés fenntartásához az államnak kell vállalnia” – elemezte a helyzetet Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Az államtitkár viszont cáfol, s azt mondja: hosszabb távon sem lesz szükség díjemelésre. „Sem elvileg, sem gyakorlatilag ez a veszély nem áll fönn. Olyannyira nem, hogy a rezsicsökkentés január elsejei, illetve mostani, várhatóan november elsejei végrehajtása során nagyon komolyan felkészültünk a hosszú távú fenntarthatóságra. Alaposan végigszámoltuk, hogy mi lesz jövőre, mi lesz két év múlva” – közölte Fónagy János.

A kormánypárti politikus hozzátette: az új törvénnyel egységes díjakat szeretnének kialakítani a közműszolgáltatásokban országszerte, és az a cél, hogy az alapvető lakossági szolgáltatások fokozatosan állami tulajdonba kerüljenek.

Forrás: mno.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!