Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Február 08.  |  10:47

Kotrás! Már nem rőffel mérik a havat Debrecenben

Miután a tömeg és a közlekedés már összeomlott néhányszor az elmúlt két, havas napon, a gyaloglás maradt sokak számára az egyetlen járható út. Már ha maradt még járható út Debrecenben.

Talán a járdák használhatók, ugyanis a háztulajdonosok és házmesterek jobban motiváltak a hóseprésben, mint az AKSD Kft. Bírságot fizethet ugyanis az, akinek a járdáján „összefüggő hótakaró” díszeleg és nyújt táptalajt a biztos combnyaktöréshez.

Kotrás! Már nem rőffel mérik a havat Debrecenben

Korábban rőffel mérték a havat a közterület-felügyelet illetékesei, a helyi szabály tudniillik azt mondta ki: akinek a háza előtt 5 centi vagy annál magasabb hó gyűlik össze, az az ember büntetendő. Októberben azonban módosították ezt a helyi rendeletet, mert mint kiderült, a centiméteres megoldás nem volt jó. Már eleve, ugye: a közterület-felügyelők nagy része férfi, akik a centimétert másképp látják, mint a nők. Aztán bezavart a bírságosdiba az is, hogy a szemtelen feljelentettek több esetben nem ismerték el, hogy a (bizonyítékul szolgáló, a felügyelők által készített) fényképfelvételen látható hó meghaladja az öt centit. Sőt nem átallottak felszólítani a városházi ügyintézőket, bizonyítsák be: az eltakarítatlan hó bizony több volt annál. Erre azonban utólag már nem volt lehetőség, lévén a hó olvadékony teremtmény...

Mi van akkor, ha?

Szóval kitalálták, hogy inkább azokat fogják megbüntetni, akiknek összefüggő hótakaró éktelenkedik a járdáján (reggel 8 óra előtt és este hat után), ez viszont több értelmesen gondolkodó képviselőben és helyi lakosban aggályokat keltett, kérdéseket vetett fel. Például ha valaki szánt szándékkal, brahiból csak egyet suhint a seprűjével a kapuja előtt, akkor az már nem összefüggő hótakaró lesz? Vagy ha egy békejelet lapátol bele, esetleg horogkeresztet? Akkor mi van? Mi lesz? Hogy folyik be abból bírság és lesz behajtható pénze az önkormányzatnak?

Sehogy. Vagy ha mégis, az csak azért, mert Kósa Lajos polgármester ugyanezen a szép, októberi közgyűlésen kifejtette: „a rendelet értelmezésekor és a bírság kiszabásakor szubjektív szempontokra, valamint a körülmények mindenkori ismeretére kell majd hagyatkozni, hiszen objektíven nem szabályozható minden egy ekkora város életében”. Hát, a DKV járatain ezt naponta tapasztaljuk, és nemcsak hóban, mínuszban. Egy kis objektív rálátás vagy legalábbis némi praktikumra törekvés pedig nem ártana néha Debrecen normális működéséhez.

Géza kimegy, szól Lacinak, aki hívja Józsit

Az AKSD – fele részben önkormányzati tulajdonú hókotró és takarító és és szemétszállító és temettető cég – egyébként tegnap a „munkafolyamatot” leíró szöveggel szórakoztatta a fészbukon őket lájkolókat:

„A munkafolyamat az alábbiak szerint alakul: Az útellenőrünk járja az utakat, és jelenti, hogy hol tapasztal havazást, síkos útfelületeket, stb. Ezt jelenti az ügyeletes vezetőnek, aki felveszi a kapcsolatot az önkormányzat illetékesével, aki további egyeztetés után közli kollégánkkal, hogy engedélyezi-e a kivonulást az önkormányzat, vagy sem. Természetesen folyamatos kommunikáció van az önkormányzat és az A.K.S.D. Kft. között, a munka elrendelésétől számított 1 órán belül társaságunk gépjárművei is kivonulnak. Továbbá megjegyzendő, hogy nem minden útfelület síkosság mentesítéséért felel az A.K.S.D. kft. és az önkormányzat, a közútnak is nagy szerepe van a téli munkálatokban.”

Csak egyetlen halk kérdés: vajon mi alapján dönti el a városüzemeltetés hivatalnoka a városházán lévő, fűtött irodájában, hogy engedélyezze-e például a Lahner utcán a gépi takarítást, vagy ne engedélyezze? Ja igen, tudjuk: objektíven nem szabályozható minden egy ekkora város életében. Marad tehát a szubjektív vetület, minden elhajlásával együtt.

 

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!