Itt adhatja meg irányítószámát!
2014 Január 17.  |  17:04

Kukacsere? Ennyi szemetet termel Debrecen

Még kérdés, miként valósul meg helyben a kétkukás modell. Lássuk, hogy gondolja az AKSD!

Kukacsere

A kétkukás modell elsőleges célja az, hogy minden olyan hulladékot, amit a különféle módszerekkel még hasznosítani lehet, megóvjunk attól, hogy a szemétlerakóra kerüljön. Ezzel az AKSD maximálisan egyetért, hiszen környezetterhelési szempontból ez a járható út, illetve a lerakók kapacitása véges. A koncepció természetesen kivitelezhető, azonban rengeteg olyan szempont van, amit háztartás típusonként figyelembe kell venni a megvalósításkor – tájékoztatott Képesné Domokos Csilla
szóvivő. Más módszert kell ugyanis alkalmazni a családi házak, a 4 emeletes és a 10 emeletes társasházak esetében. Logisztikai szempontból bonyolultabbak a társasházi megoldások.

A szóvivő elmondta, Debrecenben több mint 87 ezer háztartás van, több mint 205 ezer lakossal – 28 ezer 261 ingatlan, ami magában foglal 2 ezer 796 társasházat. Egy háztartás megközelítőleg 530 kiló kommunális hulladékot termel évente, ami egy évben több mint 46 ezer tonna. Ezen felül jelenleg több mint 2 ezer 200 tonna másodnyersanyag hulladékot gyűjtenek össze és 612 tonna biohulladékot (sárga zsák és barna kuka).
Lehet, hogy le kell cserélni az edényeket

Fontos szempont, hogy teljesen új edényzeteket kell-e bevezetni, mivel az edényzetek színe is törvényi szabályozástól függ. Amennyiben a kétkukás modell egyik kukája sem kék, vagy barna, akkor le kell cserélni az összes eddig használatos edényzetet, ami több mint 60 ezer edényt jelentene, mivel a legtöbb társasházban kettő van. Másik szempont, hogy a kukák ürítési gyakorisága hogy lesz szabályozva, feltételezhető, hogy a „nedves” kukát minimum hetente, a „szárazat” elképzelhető, hogy kéthetene kell üríteni a családi házas övezetekben. Ez a társasházi övezetekben ennél gyakrabban történik.
Kétszer jöhet egy héten a kukás

Mivel kukatípusonként kell járattervet készíteni, nem egy, hanem két járatot kell fenntartani, amihez bővíteni szükséges mind a gépjárműparkot, mind a létszámunkat. A beérkező összes hulladékot az új rendszer alapján válogatni kell, amihez szintén fejlesztésre van szükség. Az AKSD Kft. a kétkukás módszerhez nagyban hasonlítható rendszert működtet évek óta, amivel jelentősen csökkentették a szemétlerakóra kerülő hulladék mennyiséget. – Az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalataink az általunk bevezetett lépcsőházi szelektív gyűjtés, a sárga zsákos házhoz menő szelektív gyűjtés, és a barna kukás biohulladék gyűjtés terén sokat segítenek abban, hogy szükség szerint áttérjünk a kétkukás gyűjtésre. Rengeteg adat áll már rendelkezésünkre, így ezeket hasznosítani tudjuk – mondta Képesné Domokos Csilla.

Forrás: civishir.hu
 

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!