Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Március 05.  |  00:00

Külön gyûjthetik

Bio- és zöldhulladék gyûjtésére szolgáló kukákat kapnak a Boldogfalva kertben, a Tégláskertben és az Epreskertben lakók.
Az 1400 darab barna színû kukát március közepén szállítják házhoz AKSD Városgazdálkodási Kft. munkatársai. A biohulladék-gyûjtõk kihelyezése ingyenes, ezek ûrítéséért nem kell fizetni a lakóknak.

Egyelõre még az AKSD raktárában sorakoznak a bio- és zöldhulladékgyûjtõ kukák. Március közepétõl 1400 debreceni háztartásban már ezekbe a barna színû tárolóedényekbe kell elhelyezni a biohulladékot. Az így összegyûjtött szerves anyagokat az AKSD éppúgy, mint a kommunális hulladékot, rendszeresen elszállítja. A zöldhulladékból komposzt és virágföld készül.

Rendeletek írják elõ, hogy évrõl évre csökkenteni kell a zöld hulladék mennyiségét a lerakókban, ezért is fontos. Illetve ezek az anyagok újrahasznosíthatóak, tehát ezekbõl olyan anyagokat tudunk készíteni, ami hasznos a környezet számára – mondta el Gosztola Ferenc, az AKSD Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója.

Barna kukákat egyelõre a Boldogfalva kert, az Epreskert ás a Tégláskert lakói kapnak. A biohulladék-gyûjtõ edényekbe növényeket, konyhai ételhulladékokat, csontot, állati zsiradékot lehet elhelyezni. Kommunális hulladékot, állati tetemet, trágyát és fekáliát azonban tilos a kukákba tenni. Ezek tartalmát ürítéskor az AKSD folyamatosan ellenõrzi. Azokban a háztartásokban, ahol biohulladék-gyûjtõket helyeznek el, megváltozik a kommunális hulladék szállítása.

A szerves bio hulladékot minden pénteki napon elszállítjuk a háztartásokból, míg a maradék hulladékot, a kék edényzetbe gyûjtött kommunális hulladékot minden második héten, minden páros héten szállítják el a háztartásokból – tájékoztatott Jurácsik Zoltán, az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatója.

Az AKSD Kft. hírlevélben értesíti az érintett utcákban lakókat a hulladékgyûjtõk kihelyezésérõl. Az új szolgáltatást a lakók ingyenesen vehetik igénybe, tehát a biohulladék-gyûjtõ edények ürítéséért nem kell fizetni a lakóknak.

 

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!