Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Március 20.  |  00:00

Lakossági fórum

A nyárfák és a szemét okozza a legtöbb problémát a Tócóvölgyben. Így lehetne összefoglalni a szocialista párt által tegnap estére összehívott lakossági fórum tapasztalatait.
A helyiek kivágnák az allergiát okozó és balesetveszélyes nyárfákat és a sok szemét gyakoribb takarítást kérnek. Az önkormányzat még tavasszal kivágja a leginkább balesetveszélyest fákat, az AKSD-tõl pedig azt a választ kaptuk, hogy munkatársaik nem gyõzik takarítani a környéket.

Nem könnyû babakocsival közlekedni manapság a Derék utca környékén. Ha a mama nem akarja, hogy felébredjen gyermeke, ki kell kerülnie a nyárfák gyökerei miatt kialakult púpokat a járdán. A tócóvölgyi lakótelepen élõk évek óta küszködnek a fák okozta problémákkal. Szabó Miklós MSZP-s önkormányzati képviselõ tegnap este lakossági fórumot hívott össze, hogy a helyiekkel közösen gondolkodjanak a megoldáson.

Meg kellene kezdeni a nyárfák folyamatos cseréjét, valamint a nyárfa gyökerei által felnyomott járdák cseréjét, mert ezen környéken kisgyerekeseknek babakocsival, idõseknek szinte lehetetlen közlekedni – hangoztatta Szabó Miklós, az MSZP önkormányzati képviselõje.

Bár mostanság még csak rügyeznek a Derék utcai nyárfák, pár hét múlva már virágot bontanak, ami újabb probléma forrása a környéken. Az allergiás betegek szinte megfulladnak a virágzás idején, de a többi lakos is szenved a levegõben repkedõ fehér szöszök miatt.

Amikor virágzik ez a nyárfa, akkor nem lehet kiteríteni az erkélyre semmit, mert az egész lakás tele lesz ennek a szöszével – panaszolta Mikó Béla.

Az önkormányzatnál megtudtuk, a városban összesen 180 nyárfa van, amit elõbb-utóbb ki kell cserélni. Ennek költsége több mint 10 millió forint. A városnak ugyanakkor összesen 20 milliója van idén gallyazásra, illetve fasor rekonstruálásra. Ezért csak ott vágják ki a fákat, ahol a legszükségesebb, mégpedig már áprilisban. A többit a következõ években cserélik ki, ahogy lesz pénze az önkormányzatnak.

A Tócóvölgyben két tömb elõtt, ahol a leginkább balesetveszélyesnek ítéltük a fákat, felnyomta a gyökere a járdákat, azt meg fogjuk ebben az évben oldani a fasor gallyazás, fasor rekonstrukció terhére – ígéri Varga László városfejlesztési fõosztályvezetõ.

A tegnapi lakossági fórumon azt is nehezményezték a környékbeliek, hogy túl szemetes a lakótelep. Szerintük a parkokban és az utcák mentén halmokban áll a szemét. Az AKSD-tõl ma megtudtuk, a környéket folyamatosan takarítják, ám a nagy mértékû szemetelés miatt nem gyõzik a munkát.

Január elsejétõl megközelítõleg mintegy 6-7 tonna illegális hulladékot gyûjtöttünk már be errõl a területrõl, ami illegális lerakókba lett kihelyezve, valamint a parkterületekrõl folyamatosan hordjuk be az egyéb szemét mennyiségeket, és ez a mennyiség is igen-igen jelentõs – nyilatkozta Jurácsik Zoltán, az AKSD szolgáltatási igazgatója.

Az AKSD szolgáltatási igazgatója szerint az igazi megoldást az jelentené, ha az emberek változtatnának szokásaikon, és jobban ügyelnének környezetük tisztaságára.

 

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!