Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Október 01.  |  15:23

Lopásnak számít a lomizás

Akár két évre rács mögé is kerülhet az, aki lomizik. A lomtalanításkor kitett tárgyak ezentúl a Fővárosi Közterület-fenntartó tulajdonába kerülnek, aki pedig elviszi őket, az tulajdonképpen lop.

Akár két évig szabadságvesztésre is büntethetik azt, aki hazaviszi a lomtalanításra kitett tárgyakat. A hulladéktörvény szerint ugyanis amint az utcára tesszük a felesleges tárgyakat, azok azonnal a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tulajdonába kerülnek. Ha valaki magával viszi őket, az tehát tulajdonképpen lop.
Vége tehát a lomtalanításkor tapasztalható ingyen bazárnak, ezentúl senki nem válogathat majd más megunt holmija között. Ha valakit a közterület-felügyelők rajtakapnak, vagyis észreveszik, hogy turkál a szemétben, azt feltartóztathatják, vagy bekísérhetik a rendőrségre.

50 ezer forint alatt a tette szabálysértésnek minősül és 1-60 napig tartó elzárást, illetve 300 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kaphat érte. Ha 50 ezer forintnál drágábbnak ítélik azt, amit magához vett, akkor az illető már bűncselekményt követ el. Ha ráadásul mindezt üzletszerűen teszi – és például túlad a lopott tárgyakon, akkor akár két évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.
Persze nem csak az sérti meg a szabályokat, aki ellop valamit. az is büntethető lesz, aki a lomtalanításkor olyasmit helyez ki, amit nem szabad (például festéket, ás vegyszert, hogyha jelölik, hogy ezt az adott napon nem gyűjtik be), vagy akkor teszi ki a hulladékot, amikor még nem engedélyezett. Ez köztisztasági szabálysértésnek minősül, és akár 150 ezer forintjába is kerülhet az elkövetőnek.


Lopásnak számít a lomizás - A.K.S.D. Kft


A Fővárosi Önkormányzat teljes közleménye:
A törvény szerint lopásnak számít a lomizás
A hulladéktörvény egyértelműsítette, hogy a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek. Aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el – tudatta a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság. Kiemelték: ha a jogtalan eltulajdonítás miatt az FKF Zrt-t ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen – vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve – követik el, az elkövető akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A kisebb értékre (50 és 500 ezer forint között) elkövetett lopás vétségnek számít, 50 ezer forint alatti értéknél pedig szabálysértésnek.
Emlékeztettek rá: a kitett lomok tulajdonviszonya a törvényi szabályozás előtt rendezetlen volt, ezért csak korlátozottan lehetett fellépni az üzletszerű begyűjtők, a „lomisok” ellen, akik lomtalanításkor szinte kiköltöztek a közterületekre.
A szabálysértési törvény alapján a tulajdon elleni szabálysértés akár elzárással is büntethető. Főszabály szerint az elzárás legalább 1, legfeljebb 60 napig tarthat. A kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezer forint, legmagasabb összege pedig 300 ezer forint.
A közterület-felügyelők tettenérés esetén – ha bűncselekmény gyanúja áll fenn – a szabályszegőt feltartóztathatják, vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedik: helyszíni bírságot szab ki, nagyobb értékre elkövetett lopás esetén pedig büntetőeljárást indíthat.
A közterület-felügyelők fellépnek azok ellen is, akik a lomtalanítás lebonyolítására vonatkozó szabályokat nem tartják be, nem a megengedett időben teszik ki a lomhulladékot a közterületre vagy tiltott hulladékot raknak ki. Ilyen esetekben a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak, – környezetvédelmi hatóságként – a fővárosi főjegyzőnek, valamint – jogellenesen elhagyott hulladékok esetében – a kerületi jegyzőnek van eljárási kötelezettsége. Köztisztasági szabálysértés esetén tettenéréskor 5-50 ezer forint között helyszíni bírsággal vagy akár 150 ezer forint pénzbírsággal is büntethető a szabálysértő.

Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatóság:

Bár az elmúlt hetek lomtalanításaikor nem tapasztaltuk e szigort, a közlemény kiadása arra utal, hogy a közterületesek komolyabban veszik a hasonló eseteket ezentúl.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!