Megfontolták és elfogadták a hulladéktörvényt a képviselők

A köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek a törvényt, melyet módosítottak a képviselők és most újra elfogadtak.

A képviselők 277 igen és 48 nem szavazat mellett fogadták el a törvényt, amelyben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter zárószavazás előtti módosító indítványának megszavazásával korrigálták az államfő által kifogásolt rendelkezéseket.
 

Az államfő arra hivatkozva küldte vissza a hulladéktörvényt, hogy az nem biztosít megfelelő jogorvoslati lehetőséget. Azt kifogásolta, hogy a törvény értelmében az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősített gazdálkodó szervezetként ismeri el azokat, amelyek egy később megalkotandó kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítik. Csakhogy az államfői kifogás alapján az OHÜ feladatait nonprofit gazdasági társaságként látja el, eljárása részletesen nem szabályozott, továbbá a döntéseihez nem kapcsolódik jogorvoslati lehetőség – márpedig az alaptörvény szerint a hatósági és más közigazgatási döntések ellen jogorvoslattal lehet élni.

Áder János azt is megállapította, hogy a törvény egy időközben hatályon kívül helyezett európai bizottsági határozatra hivatkozik.

A vidékfejlesztési miniszter megszavazott zárószavazás előtti módosító javaslata egyrészt a helyes uniós jogszabályi hivatkozást jelöli meg a törvény szövegében, másrészt biztosítja az OHÜ említett döntései elleni jogorvoslati lehetőséget.

A hulladéktörvény értelmében 2014. január 1-jétől csak olyan nonprofit szervezetek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek szerződést kötöttek a települési önkormányzatokkal.

A tervek szerint 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat.

Mint ahogy azt korábban a Dehir.hu megírta, a Debrecen hulladékkezelését végző cég, az ÁKSD nem felel meg ezeknek a követelményeknek, mivel a vállalatban tulajdonrésze a Debreceni Vagyonkezelőnek csupán 49 százalékos, míg a maradék 51 százalék az A.S.A. + AVE Környezetvédelmi Holding Kft-é, mely két osztrák hátterű cég, az A.S.A. Magyarország Környezetvédelem és Hulladékgazdálkodás Kft. és az AVE Magyarország Hulladékgazdálkodási Kft. közös vállalata. az AKSD tehát csak akkor folytathatná a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást Debrecenben, ha egyrészt nonprofit szervezetként működne, másrészt a város visszavenné a holdingtól a 49 százalékos tulajdonrészét, illetve ha a külföldi többségi tulajdonostól még legalább két százaléknyi tulajdonrészt szerezne.

Debrecen és az AKSD Kft. közötti tíz éves szerződés az év végén lejár. A város nemrég kiírta az új pályázatot a lakossági hulladék elszállítására és kezelésére. Az AKSD újra pályázott.

A törvény 2013-tól hulladéklerakási járulékot is bevezet, ezt a hulladéklerakók üzemeltetőinek az elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján kell megfizetniük. A járulék mértéke 2013-tól évente növekszik majd 2016-ig. A befolyt összeget a vidékfejlesztési tárca hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja.

Forrás: Dehir.hu