Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Április 05.  |  00:00

Megszépül a Békás-tó

A húsvét utáni napokban már a régi fényében csodálhatják meg a kirándulók a nagyerdei Békás-tavat. A debreceni önkormányzat a Hajdú Volán Zrt. által felajánlott 3,6 millió forintból fedezi a rekonstrukciót. A munkák során a vízi állatok épségét is szem elõtt tartják.
A kivitelezõ Dudik és Társa Kft. munkásai április 2-án kezdték meg a felújítást. A vizet lábszármagasságig leeresztették, hogy a gumicsizmás dolgozók kézi erõvel tudják kitakarítani a tófenéket – tapasztalhattuk a helyszínen tartott, csütörtöki sajtótájékoztatón.
Pajna Zoltán alpolgármester a szemlén elmondta: a teljes kotrással húsvétig kell végeznie a megbízott társaságnak, s azt követõen töltik fel vízzel a háromezer négyzetméter alapterületû medret. A 20 centiméter vastag iszapréteget felmarják, majd pedig szikkasztják és elszállítják. A közkedvelt tavat a hínároktól és a tetemes mennyiségû hulladéktól is megszabadítják. (A szemetelõk nemtörõdöm hozzáállását már nemcsak a partra húzott flakonok szemléltették, hanem például még egy biciklironcs is.)
A karbantartás eredményeként rendbe teszik majd a szegélyidomokat, új növényeket (liliomokat, sást és nádat stb.) telepítenek a betongyûrûkbe, és kitakarítják a környezõ csatornát is. A vízi virágok telepítési költségeire további 300 ezer forintot fordít a város; a munkát az AKSD Kft.-vel kötött szerzõdés alapján végzik majd el. A stégeket egyelõre nem építik újra – közölte a városatya a deol kérdésére. Ennek kapcsán arról is tájékoztatott, hogy a polgármesteri hivatal tervpályázatot fog kiírni a Nagyerdõ teljes fejlesztésére, amely – a Pólus Programhoz kapcsolódva – magába foglalja többek között a csónakázó-tó, a stadion, a parkolók, a szabadtéri színpad, továbbá a nyári napközis tábor jövõbeni sorsának alkulását is.
Az alacsony vízszint és a mederben végzett munka láttán feltett kérdésünkre Dudik Imre cégvezetõ elmondta: a munkák közben természetesen a vízi állatokra is vigyáznak. Példaként említette, hogy a nagyobbik tórészbõl a napokban 40 teknõst szállítottak át a kicsibe, de találtak már hatkilós amurokat, valamint egyéb halakat és békákat is.
Forrás deol

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!