Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Július 27.  |  00:00

Milliárdos kár

Egyelõre nem lehet tudni, hogy összesen mennyibe került az elmúlt napokban tomboló szaharai kánikula. Az biztos, hogy a mezõgazdászoknak legalább 250 milliárd forintba.

Ennyivel csökkent ugyanis a termés. A hõség miatt nõtt az elektromos áram és a vízfogyasztás is, több munkájuk volt a mentõknek. Avar- és tarlótüzet is gyakrabban kellett oltani a tûzoltóknak.

A klímaberendezések miatt 5-6 százalékkal több áramot használtak el Debrecenben. Hasonló mértékben nõtt a vízfogyasztás is. Az elmúlt két héten naponta átlagosan 5 és fél ezer köbméterrel több vizet használtak el a debreceniek, mint egy évvel korábban. Ez a területenként változó csatornadíj nélkül, pusztán az ivóvíz fogyasztói árával számolva 1 millió 240 ezer forint többletköltséget jelentett naponta. A harmadfokú hõségriadó alatt az önkormányzat megrendelése alapján két mûszakban locsolta az utakat az AKSD, naponta plusz 79 ezer forintért.

Ha napi maximális hõmérséklet a 28 fokot meghaladja, akkor egy megadott útvonalon 287 ezer négyzetmétert locsolnak le. A rendkívüli idõjárás miatt ezt úgy változtattuk meg, hogy napi két mûszakot kértünk – tájékoztatott Baranyi Tamás, a városüzemeltetési osztály csoportvezetõje.

Nemcsak vízbõl fogyott több, tûz is gyakrabban lobbant. Július 23-án 30 hektáron gyulladt ki a száraz tarló Komádi mellett. A hõségriadó óta csaknem 30 hasonló esethez riasztották a debreceni tûzoltókat. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint mindez legalább másfél millió forint többletköltséggel járt. A hõségriadó alatt kiosztott ingyen ásványvizet gyártók vagy nagyáruházak ajánlották fel. Ennek ellenére 25-30%-kal többen lettek rosszul a kánikula alatt, mint egy átlagos nyári napon. Az embereken a mentõk tudtak segíteni, a növényen és az állatokon azonban még a mezõgazdászok sem. Búzából például 4-5 tonna helyett csak 3 és fél tonnát tudtak a gazdák betakarítani. A meleg miatt a sertések és a baromfik sem híztak, a tehenek pedig jóval kevesebb tejet adtak.

A tejtermelõ tehenészeteknél viszont látványos a hatás, mert egy komolyabb tehenészetnél egyik napról a másikra akár ezer, vagy több ezer liter tej csökkenést is lehet érzékelni, és az elmúlt napokban ez szinte minden tehenészetnél így volt – mondta el Forgács Barna, a HBM-i Agrárkamara elnöke.

Hiába a korszerû technikai berendezések, a forróságot nem tudták sem az állatok sem a növények tolerálni. A kamara számításai szerint a kánikula eddig 250 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak.

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!