Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Június 21.  |  00:00

Nem volt rekord

Nem dõlt meg a melegrekord Debrecenben. A meteorológiai állomás mérése szerint a mai legmagasabb hõmérséklet hivatalosan 31,5 fok volt, bár a belvárosi hõmérõ 34 fokot is mutatott.

Az AKSD mindenesetre már megkezdte a belvárosi utak locsolását, a katasztrófavédelem pedig ásványvizet osztogatott a Nagyállomás környékén és a Kossuth téren.

Bár többféle módszert is bevetettünk, a tojás nem sült meg sem a motorháztetõn, sem az autó tetején. Pedig a kánikula teljes erõvel tombolt ma Debrecenben, így a férfiak nagy örömére a hölgyek is kurtítottak ruházatukon. Fél egykor a Kossuth téri hõmérõ 34 fokot mutatott, így nem dõlt meg az 1908-as melegrekord, amikor 37 fokot mértek a városban. Az AKSD ennek ellenére ma megkezdte a forgalmas belvárosi utak locsolását.

Egy mûszakban reggel 7 órától 15 óráig egy 50 köbméternyi vizet locsolunk ki, viszont önkormányzati kérésre elindítottuk a második mûszakot, ami délután 15 órától este 23 óráig tart - tájékoztatott Jurácsik Zoltán, az AKSD szolgáltatási igazgatója.

A megyei katasztrófavédelem munkatársai délután 2 órától ingyen vizet osztogattak a város több pontján. Az 1200 palack ásványvizet alig egy óra alatt elkapkodták az emberek. A meteorológusok szerint az elmúlt 100 évben 2000-ben volt a legmelegebb. Ekkor az évi átlaghõmérséklet másfél fokkal volt magasabb, mint az átlag.

2000-ben például, ami a legmelegebb év volt, 11,9 fokot mértek, ami több mint 1,5 fokkal több, mint a sok éves átlag, és ez az egész évre vonatkozik, tehát például nyáron ez a különbség még jelentõsebb volt - tudtuk meg Bihari Zitától, az OMSZ klimatológusától.

Az évi átlaghõmérséklet az 1800-as évek végétõl kezdve 1 fokkal emelkedett, de ez a tendencia az utóbbi 20 évben igen erõteljesen felgyorsult. A szakemberek szerint ezért nem egyértelmûen az emberiség tehetõ felelõssé. Egyes kutatók úgy vélik, hogy ez csak az utolsó jégkorszaki felmelegedés végét jelenti napjainkban. Amennyiben azonban ez a tendencia ilyen ütemben folytatódik, akkor hamarosan akár mediterrán jellegûvé is válhat hazánk idõjárása.

A további egy-két évtizedben, hogyha a tendencia folytatódik, akkor egészen hasonlatossá válhat mondjuk Olaszország középsõ vagy északi részének az idõjárásához a magyar nyár klímája - vélekedik Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének adjunktusa.

Amennyiben valóban így lesz, akkor alkalmazkodni kell a legtöbbször 40 fokos nyári forrósághoz. Ennek egyetlen elõnye a szieszta, amit délelõtt 11 és délután 2-3 óra között minden mediterrán országban pihenéssel töltenek. De nálunk egyelõre csak az sziesztázhat, aki a munkája és tennivalói rovására szakít rá idõt.

 

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!