Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Augusztus 03.  |  00:00

Nincs nyugalom a temetõben

Debrecen - Lehetetlen egy körülbelül 60 hektáros területet a nap 24 órájában õrizni. Továbbra sem lehet nyugalmunk a temetõben a tolvajok miatt.

Értesüléseink szerint változatlanul gyakori, hogy szeretteik sírjáról lelopták a virágot, a mécsest, a vázát. Mit tehetnek ez ellen? Kérdésünkre Tronka István, a temetõüzemeltetési üzletág vezetõje válaszolt: – Megoldás az lenne, ha nem kontár sírgondozóknál, sírkõkészítõknél rendelnék meg a szükséges munkákat a látogatók. Bár drágább, de hosszú távon kifizetõdõbb, ha igazolványt, engedélyt felmutató vállakozót kérnek fel a síremlék készítésére.

Sokszor elengedik

A temetõ üzemeltetõje évente 20 millió forintot fordít õrzésre. Jelenleg a sírkertben 5 rendész teljesít szolgálatot folyamatosan, akik a három kapunál vigyáznak a rendre, illetve ketten folyamatosan járõröznek – tudtuk meg Juhász Judittól, az AKSD. Kft. pr vezetõjétõl. Körülbelül 90 ezer sírhely van a temetõben, az õrök nem tudnak minden sírra egyenként vigyázni.

Csak tettenéréskor intézkedhetnek a rendészek, de akkor sem hivatalból. A lopásokról az õrök jegyzõkönyvet vesznek fel. 10 ezer forintig a rendõrség a polgármesteri hivatal szabálysértési csoportjához továbbítja a panaszt. Ha van tettes, tárgyalást tartanak, és kiszabják a büntetést. Ha a kár nagyobb, a rendõrség indít eljárást.

– Idén 11 esetben tettek feljelentést, de meg is szüntették az eljárást, mert nem találták meg a tettest. Volt példa olyan esetre is, hogy a rendészek tetten érték az elkövetõt, a rendõrségnek átadták az ügyet, de, mivel nem érkezett feljelentés, el kellett engedniük a gyanúsítottat – mondta Tronka István.

Látogatók könyve

A látogatóknak lehetõsége van bejegyezni az észrevételeiket az I-II. kapunál elhelyezett temetõ látogatók könyvébe. A bejegyzéseket az üzletágvezetõ és a fenntartási csoportvezetõ minden reggel ellenõrzi. Ha valaki rendszeresen tapasztal lopást a szerette sírjáról, írja be a könyvbe.

A sírhelyet pontosan meg kell határozni, és a rendészek az üzemeltetõ utasítására többször járõröznek abban a térségben. Ez a könyv biztosítja a kommunikációt a vezetõség és a látogatók között, melybe bármilyen észrevételüket bejegyezhetjük.

- Szabó Katalin -

Forrás haon

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!