Itt adhatja meg irányítószámát!
2014 Január 02.  |  15:02

OHÜ: hulladékgazdálkodási évértékelő

Az eddig beadott kérelmek alapján a csaknem száz hulladékgazdálkodási közszolgáltató mintegy 60 százaléka már megkapta a minősítési okiratot

HulladékgazdálkodásAz OHÜ tevékenységét, hatáskörét alapvetően határozza meg a 2012-től hatályos termékdíj-, és a 2013-ban életbe lépett hulladéktörvény. Ez utóbbi végrehajtása során a hulladékgazdálkodási ügynökségre új feladatok hárultak, amelyek közül kiemelkedik a közszolgáltatók minősítése, amit a nyár végétől végez az ügynökség. A beadott kérelmek vizsgálata folyamatos, ha az elbíráláshoz minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll, akkor átlagosan 23 nap alatt kapják meg a minősítő okiratot a közszolgáltató cégek, bőven a törvényi határidő előtt - emelte ki Vámosi Oszkár. 

A termékdíjköteles termékekből keletkezett hulladékok gyűjtésének, kezelésének, feldolgozásának, hasznosításának részfinanszírozására összesen mintegy 10,3 milliárd forintot tervezett az OHÜ 2013-ra, míg tavaly 9,3 milliárdot fordított erre. 

A várakozások, illetve az előzetes számítások szerint 2013-ban az összesen mintegy 600 ezer tonna csomagolási hulladék gyűjtésére, hasznosítására 8,1 milliárd forintot biztosít az OHÜ, a 42,6 ezer tonna elektromos és elektronikai hulladék gyűjtésére, kezelésére csaknem 1,6 milliárdot, a 31,5 ezer tonna hulladék-gumiabroncsra 271 milliót, a 22,3 ezer tonna hulladék-akkumulátorra pedig 233,4 millió forintot. 

Az ügyvezető elmondta, hogy jövőre várhatóan 10,7 milliárd forint áll majd rendelkezésükre. Szinte mindegyik hulladéktípus gyűjtésében javulást kell elérni, mert tovább kell közelíteni a 2015-től, illetve a 2016-tól esedékes európai uniós elvárásokhoz. Ennek érdekében a hulladékgazdálkodási ügynökség több évre szóló tervezési rendszert alakít ki. 

Az egyes hulladékfajták gyűjtésére, hasznosítására szóló közbeszerzési eljárások elindításához az OHÜ megtette a szükséges lépéseket - hangsúlyozta Vámosi Oszkár. Folyamatban van az ügynökség által benyújtott dokumentumok minisztériumi engedélyeztetése, várhatóan a jövő év elejétől folyamatosan hirdethetik meg a pályázatokat. 

A közbeszerzési eljárások között a hulladékgazdálkodási ágazat nagyon speciális terület. Előbbre kell lépni abban, hogy a lebonyolítás, az engedélyeztetési eljárás gördülékenyebb legyen, ezen a téren is tettek javaslatokat a döntéshozóknak - mondta el. Vámosi Oszkár kitért arra is: Magyarországon szelektív hulladékgyűjtésre a lakosság mintegy 90 százalékának van lehetősége, de rendszeresen csak 13-16 százalék él ezzel. Az OHÜ 2013-ban is arra törekedett, hogy minél szélesebb körben érje el a lakosságot, és tegye egyre ismertebbé a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Az országos kampányok mellett az internetes fórumokon is igyekeznek minél több hasznos információt átadni, interaktív kapcsolatot biztosítva. 

A jövő évet az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtését célzó országos kampánnyal kezdi az OHÜ. Ebben négy nagy áruházlánc vesz részt, a lakosság csaknem 90 helyszínre viheti el az e+e-hulladékot, cserébe vásárlási kedvezményhez is juthat, valamint főnyereményként személyautót nyerhet. Az eddig bevált szemléletformáló kampányok mellett számos új kezdeményezést is tervez az OHÜ 2014-ben - mondta az ügyvezető. 

Elkészült az OHÜ iparfejlesztési pályázati rendszere 1.55 milliárd forint kerettel, 44 támogatható részcéllal. A pályázati lehetőség megismerése céljából minden tisztelt érdeklődőt arra kérünk, hogy alaposan tanulmányozza át a www.szelektivinfo.hu/iparfejlesztes honlapot, a pályázati felhívást és a kapcsolódó dokumentumokat! 

A pályázatokat 2014.01.10-től fogadja be az OHÜ, a beadási határidő: 2014.02.25.

Forrás: greenfo.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!