Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Július 18.  |  00:00

Panelben is szelektíven

Másfél hónapos tesztidõszakon van túl a Tócóskert tér 1. szám alatti lépcsõházban a debreceni Szabó János ötlete alapján kivitelezett panelházi szelektív hulladékgyûjtõ rendszer, melynek révén a lakóknak nem kell a gyûjtõszigetig vinniük szemetüket.
Elõször az országban Debrecenben valósult a szelektív hulladékgyûjtés egy panelházban. A rendszer a debreceni vállalkozó, Szabó János ötlete és mûszaki koncepciója alapján az Öko-Pannon Kht. 1,6 millió forintos támogatásával, és az AKSD Kft. együttmûködésével jött létre. Hazánk 4 millió lakásából mintegy 800 ezer található lakótelepeken, ahol összesen 1,9 millió ember él. Amennyiben a feltaláló ötlete életképesnek bizonyul, akár az ország összes panelházában megvalósulhat a szelektív hulladékgyûjtés. Ez a rendszer azt a csorbát is kiküszöböli, miszerint sokan azért nem viszik szemetüket szelektív hulladékgyûjtõbe, mert az messze van. Szabó János ugyanis a lépcsõházi szemétledobóban szintenként elhelyezett irányító rendszerrel teszi lehetõvé, hogy a hulladékot rögtön válogatva üríthessék a lakók. Egyenlõre csak a PET palackok, italos kartonok, alumínium dobozok különíthetõk el a kommunális szeméttõl, ám a késõbbiekben további újrahasznosítható anyagokkal is bõvíthetõ a rendszer.
Jelenleg a tócóskerti panelház mintegy 300 lakója használja a szelektív hulladékgyûjtési szisztémát, melynek kezelését gyorsan megszokták. A házból az AKSD Kft. egy hónap alatt több mint négy köbméter újrahasznosítható hulladékot szállított el, vagyis ez a mennyiség már nem a hulladékdepóban letett mennyiséget gyarapítja.
Forrás deol

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!