AKSD Hírek - Patkány(ok) Debrecenben, de honnan?!

Csendes, árnyas belváros széli utca a Tóth Árpád Gimnázium mellett, az idillt „csak” a parkolóban oszló patkánytetem rontja. A szomszédok már mondták, hogy több alkalommal láttak patkányokat…

– A szomszédok már mondták, hogy több alkalommal láttak patkányokat. Én véletlenül vettem ezt észre, pont, amikor egy, a parkolóba beálló autó el is ütötte. Lefotóztam, hogy bizonyítsam, valóban létező probléma ebben a városrészben a patkány – mondta Ujvárosi Endre olvasónk egy Vígkedvű Mihály utcai ház előtt állva. Jó néhány nappal a történtek után is látszott még a rágcsáló teteme az éppen ott parkoló autó alatt. Olvasónk kérdésünkre – mit gondol, vajon honnan jöhetett az állat? – elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy az AKSD-től.

A szemétszállító cég ügyfélszolgálati irodája ugyanis épp az utca túloldalán található, s ott gyűjtik a város utcai kukáiból a hulladékot, amit hetente kétszer szállítanak tovább a szeméttelepre. Ráadásul, amint az kívülről is látszik az udvaron egy régi romos épület is áll. – Nem állítom, hogy onnan jönnek a patkányok, de elképzelhetőnek tartom. Bár az sem kizárt, hogy a kukásautókból másznak elő, amikor azok idejönnek – jegyezte meg a férfi.

Szúrópróba

A beszélgetés után (váratlanul) betoppantunk az AKSD-hez, ahol készségesen beengedtek minket, bizonyítva, hogy onnan nem jöhet semmilyen rágcsáló. Az udvar tiszta, a konténerek pedig katonás rendben álltak a romos ház tövében, mely valamikor tímárházként funkcionált. Megtudtuk, a közel kétszáz éves épület az önkormányzat tulajdonában van, s arról saját szemünkkel is meggyőződhettünk, hogy az üres falakon kívül néhány régi eszköz és por van csupán benne. – Én a belvárosban nőttem fel, ott is előfordult, hogy láttunk patkányokat, ahogyan már itt is láttam az utcán, de biztos vagyok benne, hogy nem innen jönnek – mondta az egyik ott dolgozó férfi, aki a csatornákra „gyanakszik”, mint patkányfészkekre.

– A telephelyen negyedévente van rágcsálóirtás, s mindennap takarítanak. Nem is engedhetnénk meg magunknak, hogy az ügyfélszolgálati irodánk környzete ne legyen rendben! – ezt már Juhász Judit, az AKSD Kft. PR-vezetője tette hozzá. A felvetést, miszerint a kukásautók lehetnének a patkányfészkek, irreálisnak tartja. – Életmódjukból kiindulva lehetetlen, hogy a szállítással járó zajt tolerálják, ha van is a kukában, az ürítéskor azonnal elmenekül – jegyzete meg.

Amíg a méreg érintetlen nem marad

De akkor honnan jönnek a patkányok? Kérdéseinket – Mikor irtottak utoljára? Mennyit szán erre a város? Hol irtottak utoljára patkányt? stb. – eljuttattuk az önkormányzat „illetékesének”.
– 2012-ben – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a Debrecen polgármesteri hivatala megpályáztatta a város közterületeinek patkány-mentesítését – kaptuk a tájékoztatást a városházáról, aláírás nélkül. Mint írták, átfogó irtás elsősorban a csatornahálózaton belül történik, éves szinten két alkalommal (jelenleg az első irtási periódussal végzett a szolgáltató). „A kihelyezett szer fogyását folyamatosan figyelemmel kísérik és pótolják azt, egészen addig, míg a méreg már érintetlen nem marad, jelezve ezzel a populáció megszűnését vagy legalábbis jelentős gyérülését. Azokon a területeken, ahol a fertőződöttség megkívánja, a felszínen is helyeznek el irtószert. Az átfogó irtásokon kívül csak szükség szerint helyeztetünk ki mérget a lakossági bejelentések alapján” – tudatták.
Az említett irtási munkák összesített éves költsége 3,5 millió forint.

Kérés a hivatalból

A polgármesteri hivatal illetékese arra kéri az ingatlantulajdonosokat, lakóközösségeket, hogy az eredmény érdekében a fertőzött ingatlanokon folyamatos méregmezőt tartsanak fenn a patkányok kiirtásáig, ellenkező esetben a visszafertőződés jóval gyorsabb lesz. – Kérjük, jelezzék, ha valahol közterületen patkányt látnak, hogy a lehető leggyorsabban intézkedhessünk az irtásról! – írták a városházáról. (Bár pontosan nem tartalmazta a válasz, hogy az észrevételt kinek kell címezni.)

Forrás: HAON

Patkány(ok) Debrecenben, de honnan?!