Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Június 08.  |  08:48

Patkány(ok) Debrecenben, de honnan?!

Csendes, árnyas belváros széli utca a Tóth Árpád Gimnázium mellett, az idillt „csak” a parkolóban oszló patkánytetem rontja. A szomszédok már mondták, hogy több alkalommal láttak patkányokat…

– A szomszédok már mondták, hogy több alkalommal láttak patkányokat. Én véletlenül vettem ezt észre, pont, amikor egy, a parkolóba beálló autó el is ütötte. Lefotóztam, hogy bizonyítsam, valóban létező probléma ebben a városrészben a patkány – mondta Ujvárosi Endre olvasónk egy Vígkedvű Mihály utcai ház előtt állva. Jó néhány nappal a történtek után is látszott még a rágcsáló teteme az éppen ott parkoló autó alatt. Olvasónk kérdésünkre – mit gondol, vajon honnan jöhetett az állat? – elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy az AKSD-től.

A szemétszállító cég ügyfélszolgálati irodája ugyanis épp az utca túloldalán található, s ott gyűjtik a város utcai kukáiból a hulladékot, amit hetente kétszer szállítanak tovább a szeméttelepre. Ráadásul, amint az kívülről is látszik az udvaron egy régi romos épület is áll. – Nem állítom, hogy onnan jönnek a patkányok, de elképzelhetőnek tartom. Bár az sem kizárt, hogy a kukásautókból másznak elő, amikor azok idejönnek – jegyezte meg a férfi.

Szúrópróba

A beszélgetés után (váratlanul) betoppantunk az AKSD-hez, ahol készségesen beengedtek minket, bizonyítva, hogy onnan nem jöhet semmilyen rágcsáló. Az udvar tiszta, a konténerek pedig katonás rendben álltak a romos ház tövében, mely valamikor tímárházként funkcionált. Megtudtuk, a közel kétszáz éves épület az önkormányzat tulajdonában van, s arról saját szemünkkel is meggyőződhettünk, hogy az üres falakon kívül néhány régi eszköz és por van csupán benne. – Én a belvárosban nőttem fel, ott is előfordult, hogy láttunk patkányokat, ahogyan már itt is láttam az utcán, de biztos vagyok benne, hogy nem innen jönnek – mondta az egyik ott dolgozó férfi, aki a csatornákra „gyanakszik”, mint patkányfészkekre.

– A telephelyen negyedévente van rágcsálóirtás, s mindennap takarítanak. Nem is engedhetnénk meg magunknak, hogy az ügyfélszolgálati irodánk környzete ne legyen rendben! – ezt már Juhász Judit, az AKSD Kft. PR-vezetője tette hozzá. A felvetést, miszerint a kukásautók lehetnének a patkányfészkek, irreálisnak tartja. – Életmódjukból kiindulva lehetetlen, hogy a szállítással járó zajt tolerálják, ha van is a kukában, az ürítéskor azonnal elmenekül – jegyzete meg.

Amíg a méreg érintetlen nem marad

De akkor honnan jönnek a patkányok? Kérdéseinket – Mikor irtottak utoljára? Mennyit szán erre a város? Hol irtottak utoljára patkányt? stb. – eljuttattuk az önkormányzat „illetékesének”.
– 2012-ben – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a Debrecen polgármesteri hivatala megpályáztatta a város közterületeinek patkány-mentesítését – kaptuk a tájékoztatást a városházáról, aláírás nélkül. Mint írták, átfogó irtás elsősorban a csatornahálózaton belül történik, éves szinten két alkalommal (jelenleg az első irtási periódussal végzett a szolgáltató). „A kihelyezett szer fogyását folyamatosan figyelemmel kísérik és pótolják azt, egészen addig, míg a méreg már érintetlen nem marad, jelezve ezzel a populáció megszűnését vagy legalábbis jelentős gyérülését. Azokon a területeken, ahol a fertőződöttség megkívánja, a felszínen is helyeznek el irtószert. Az átfogó irtásokon kívül csak szükség szerint helyeztetünk ki mérget a lakossági bejelentések alapján” – tudatták.
Az említett irtási munkák összesített éves költsége 3,5 millió forint.

Kérés a hivatalból

A polgármesteri hivatal illetékese arra kéri az ingatlantulajdonosokat, lakóközösségeket, hogy az eredmény érdekében a fertőzött ingatlanokon folyamatos méregmezőt tartsanak fenn a patkányok kiirtásáig, ellenkező esetben a visszafertőződés jóval gyorsabb lesz. – Kérjük, jelezzék, ha valahol közterületen patkányt látnak, hogy a lehető leggyorsabban intézkedhessünk az irtásról! – írták a városházáról. (Bár pontosan nem tartalmazta a válasz, hogy az észrevételt kinek kell címezni.)

Forrás: HAON

Patkány(ok) Debrecenben, de honnan?!

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!