Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Október 17.  |  00:00

PET-palackból pulóver

A hulladékok újrahasznosításának folyamatát ismerteti az Öko-Pannon Kht. kamionja, mely szeptember 25-e és október 28-a között az ország 23 városába látogat el. Debrecen fõterén szerdán parkolt le a jármû, melyben az érdeklõdõket interaktív kiállítás várta.
Nagy zöld kamionnal, újrahasznosítható hulladékból készült ruhakölteményekkel hívta fel magára a figyelmet szerdán a belvárosban az Öko-Pannon Kht. akciója. Azok, akik bekukkantottak az interaktív kiállításnak helyet adó kamionba, végigkövethették, hogyan zajlik a szelektív válogatás, miként hasznosítják újra például az italos kartont és az alumínium dobozt. Az érdeklõdõk azt is kipróbálhatták, hogyan mûködik kicsiben egy válogatóüzem, illetve összepárosíthatták a hulladékfeldolgozás során mibõl, mi lesz. Egy ötletes térkép segítségével pedig azt is megtudhatták, hol hasznosítják a szelektíven gyûjtött hulladékot. A játékos feladatok révén a gyerekek is könnyen felismerhetik a szelektív hulladékgyûjtés fontosságát, a látogatás végén pedig egy rövid számítógépes kérdõívet is kitölthetnek.A helyes válaszokat a szervezõk ajándékokkal jutalmazzák. A kiállítás eszközeit a Csodák Palotája tervezõ készítették, és adaptálták az újrahasznosítással kapcsolatos ismereteket az érdekes és játékos kiállítási tárgyakba. Az Öko-Pannon Kht. immár negyedik alkalommal valósítja meg az újrahasznosítási hetet, mely ezúttal 23 állomásos újrahasznosítási hónappá bõvült. A kamion Debrecen fõterén 18 óráig ingyenesen látogatható.
A debreceni kitelepülésen Jurácsik Zoltántól, az AKSD Kft. szolgáltatási igazgatójától megtudtuk, hogy városunkban évrõl-évre egyre több újrahasznosítható hulladékot gyûjtenek be. Míg 2005-ben a lakossági szelektív szigeteken 900 tonna hulladék keletkezett, addig 2006-ban 1500 tonna, és 2007-ben – az utolsó negyedéves adatok nélkül – idáig 1600 tonna. A tavaly megnyílt lakossági hulladékudvarba is évente 500 tonna újrahasznosítható szemetet visznek be. A városban kétszáz szelektív sziget található, ezek kihasználtsága átlagosan 85 százalékos. Tavaly nyár óta pedig a sárga konténerekbe a PET palackok mellé az alumínium doboz és az italos karton is bedobható. A szolgáltatási igazgató örömmel beszélt arról is, hogy egyre több iskolában vezetik be a szelektív hulladékgyûjtést.
Forrás deol

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!