Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Április 19.  |  15:16

Sokba kerül a debreceni temető fenntartása

A temetőfenntartás veszteségét az AKSD Kft. a temetkezési szolgáltatás árbevételéből befolyt nyereségből fedezte. Egyre többen igénylik Debrecenben a hamvasztásos temetést – beszámolót készített az AKSD.

A helyi temetkezés már évek óta a fele részben debreceni, fele részben osztrák tulajdonban lévő társaság, az A.K.S. Debrecen Városgazdálkodási Kft. feladata. A cégnek évente egyszer kell beszámolnia arról, mit végzett az adott évben; a beszámolót pedig az önkormányzat környezetvédelmi és városfejlesztési bizottsága tárgyalja meg. Így volt ez nemrégiben is. A beszámolóból kiderül: 2011-ben a társaság nettó árbevétele 133 millió 212 ezer forint volt, míg a költségek összege nettó 189 millió 388 ezerre rúgott. Legjelentősebb bevételt a létesítmény-igénybevételi (40,6 millió), a sírhely-értékesítési (28,7 millió) és a parkolási (21,1 millió forint) díjak adják. Mint látható, a költségek meghaladják a bevételeket.

A legjelentősebb kiadást az értékcsökkenés (55,6 millió forint), az egyéb elvégzendő feladatok – csatornatisztítás, fakivágás, gallyazás, kéményseprés – adják (16,4millió forint), valamint a rendészeti jellegű kifizetések okozzák (13,8 millió forint).

Jelentősen emeli a kiadásokat a belső szolgáltatások igénybevétele is (csaknem 66 millió forint). Az üzemeltetés veszteségét az AKSD a temetkezési szolgáltatás árbevételéből keletkezett nyereségből fedezte. A Debreceni Köztemetőkben tavaly összesen 2591 temetést végeztek, melyből hagyományos temetés 1153, hamvasztásos temetés pedig 996 volt. (Hogy a maradék 442 temetés milyen volt, arra nem tér ki a beszámoló. A szerk.) A krematóriumban összesen 4149 hamvasztást végeztek. Az elmúlt évhez viszonyítva az adatok többsége némi emelkedést mutat.

Forrás: vagy.hu

Sokba kerül a debreceni temető fenntartása

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!