Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Június 25.  |  00:00

Szelektív gyûjtés már panelházban is

Új szelektív hulladékgyûjtõ rendszert tesztelnek a Tócóskert tér 1. szám alatti társasházban.

A mûanyag és kommunális hulladékot külön válogató szerkezettõl a lakók és a szakemberek is azt várják, hogy megoldja a panelházak szelektív hulladékgyûjtési problémáit.

Szabó Ernõné nem egyszerûen szemetet dob ki a Tócóskert tér 1. szám alatti panelházban. Olyan rendszert próbál ki, amely az alagsorban szelektálja a hulladékot. A lakók sokat várnak a próbaüzemtõl.

Ez az elosztás jól mûködne. Üveg, mûanyag meg mindenféle hulladék külön-külön, akkor talán a hasznosításra kerül az üveget és a mûanyag dolgokat tudnák újra hasznosítani – hallhattuk Szabó Ernõnét.

A rendszer feltalálója, Szabó János a környezet védelmén kívül szem elõtt tartja a lakók kényelmét is. Ezért olyan programot fejlesztett ki, amely egyszerû, de egyben hatásos is.

A felhasználó mikor bejön, a válogatott hulladéknak megfelelõen választ. A rendszer kétféle hulladéktípust tud szétválasztani, nyomógomb alapján kiválasztja, hogy mit szeretne ledobni. Ezzel a gombbal oldja azt a reteszt, ami alapesetben zárja az ajtót – magyarázta Szabó János projektvezetõ.

A környezet védelmén kívül a szakemberek szerint a szelektáló rendszer azért is jó, mert csökkentheti a szemétszállítási költségeket. Hiszen a most egy hónapja próbaüzembe állított szemétgyûjtõvel a lakók valóban szelektálni tudják a kommunális és a mûanyag hulladékot.

Ha a rendszer jól fog mûködni, márpedig úgy néz ki, hogy jól mûködik, akkor csökkenhet a szemétszállítási költség a társasházak viszonylatában. Hisz a gyakorlatból látszik, hogy több, mint a fele a szelektíven gyûjthetõ szemét a konténerekben, vagyis a mûanyagdobozok és a palackok – mondta el Csaholczi Attila közös képviselõ, a 15. körzet önkormányzati képviselõje

A kommunális és a mûanyag hulladék különválasztása azért is fontos, mert az AKSD ingyenes elszállítással támogatja a szelektív hulladékgyûjtést. A rendszer hatékonyságát azonban csak három hónap múlva összegzik.

A rendszer tulajdonképpen próba alatt áll. Három hónapig próbáljuk azt, hogy mekkora mennyiségeket sikerül a lakóknak külön gyûjteni. Ezután összegezzük a tapasztalatokat. Természetesen minden ilyen kezdeményezést támogatni fogunk – nyilatkozta Gosztola Ferenc, az AKSD Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója.

Ha a szelektív hulladékgyûjtõ beválik, a szakemberek úgy tervezik, hogy nem csak Debrecenben, hanem országos szinten is lehetõvé teszik a rendszer felhasználását.

 

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!