Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Szeptember 19.  |  14:27

Szigorít a hatóság

A jövőben például síneket, csatorna fedeleket vagy szobrokat csak külön engedéllyel lehet majd leadni fémkereskedőnél, hogy kiszűrjék a lopott árukat, utalt a törvény tartalmára Szatmáry Kristóf államtitkár.

Szobor, kábel, közlekedési tábla. Mindent visznek a fémtolvajok, ami mozdítható és értékesíthető a feketepiacon. Magyarországon naponta átlagosan 24 fémlopást jelentenek be, ami évente összesen kétezer tonna.

A győri temetőből például Borsos Miklós vörösrézből készült egyik domborművét vitték el az éjszaka. Egyebek között az ilyen lopások megakadályozására alkotott törvényt az országgyűlés. Ezért a jövőben például síneket, csatorna fedeleket vagy szobrokat csak külön engedéllyel lehet majd leadni fémkereskedőnél, hogy kiszűrjék a lopott árukat, utalt a törvény tartalmára Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Előzetesen a területileg illetékes fémhatósához be kell jelenti, hogy lomtalanítás vagy milyen más úton került valakinek a birtokába a fém, amit a kereskedőnek le akar adni. A fémhatóság a bejelentést elküldi a rendőrségnek, amely ellenőrzi, hogy történt-e az elmúlt időszakban lopás, nem gyanús-e az ilyen tárgyaknak a leadása.

Újdonság az is, hogy ezentúl csak három köbméter fémhulladékot tárolhat valaki saját kertjében vagy garázsában.

A Magyar Fémhulladék Forgalmazók és Feldolgozók Szövetsége szakértője szerint szükség van a szigorú szabályozásra, mert az illegális felvásárlók több pénzt fizetnek a hulladékért és a lopott holmit is megveszik. Hozzátette: az ő telepeiken is történnek lopások, sokszor tulajdonítanak el fémeket, a legnagyobb kár a legális felvásárlók számára pedig az, hogy az illegális átvevők és a fémtolvajok határozzák meg ennek a szakmának az imázsát.

A szigorítások mellett, lesz enyhítés is. Ezentúl a felvásárlóknak nem kell hat napig tárolniuk a fémeket, az átvett árut bármikor értékesíthetik.

Forrás: Hirado.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!