Szombaton lesz a KUKAkulTÚRA: nyílt nap a szelektív hulladékgyűjtésről

Az országos akció keretében városunkban két helyszínen lehet majd nyomon követni a szelektíven gyűjtött hulladék útját.

Az ország hatvan pontján, nyílt napon követhetik a szelektíven gyűjtött hulladék útját a KUKAkulTÚRA résztvevői szeptember 29-én – jelentette be az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ).

Szombaton megnyílnak a hulladékkezelést, újrahasznosítást végző vállalkozások kapui a nagyközönség előtt, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg róla, mi történik a szelektív hulladékkal a begyűjtés után. A nyílt napot KUKAkulTÚRA néven az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) kezdeményezte és szervezi.

A közleményben Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője kifejti, hogy több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le évente azért, mert még nagyon sokan nem tudják, hogy milyen értéket dobnak ki szemétként a kukába. Pedig a lakosságnál keletkezett háztartási szemétben nagyon sok olyan hulladék anyag van – meghatározóan papír, fém, műanyag, üveg -, amely otthon különválogatva, majd a gyűjtőszigeten elhelyezve az elszállítást követően hasznosítható, akár újra ugyanolyan termék készíthető belőle.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az érdeklődők – a lakóhelyükhöz legközelebb eső feldolgozó, illetve hasznosító létesítményben – “beleshetnek a kulisszák mögé”, végigkövethetik a hulladék útját a telepre történő beérkezéstől a feldolgozásig. Megnézhetik a szolgáltatói és a hasznosítói telepek üzemszerű működését, megismerhetik a feldolgozás folyamatát.

A KUKAkulTÚRA keretében az ország 45 településén több mint 60 telephelyen fogadják az érdeklődőket, a helyszínek és programok listája megtekinthető a www.szelektivinfo.hu/kukakultura weboldalon, valamint az OHÜ facebook-oldalán.

A hajdú-bihari helyszínek
A.K.S.D. Kft. hulladékkezelő telepe

4031 Debrecen, István út 136.
Előzetes regisztráció (név, életkor): gabor.gusztav@aksd.hu, pénteken 12 óráig
Hulladékkezelő telep megtekintése, a szelektíven gyűjtött hulladék útjának nyomon követése
Szombat: 9-12 óra között

Paper Metal Recycling Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft. hulladékkezelő telepe
4031 Debrecen, Ghilányi u. 2.
Hulladékkezelő telep létesítményeinek megtekintése 20 fős csoportokban, óránkénti indulással. A Nemzeti Környezetügyi Intézet Tiszántúli kirendeltsége a helyszínen játékos feladatlapokkal várja az érdeklődőket.
Szombat: 8-14 óra között

Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. regionális hulladékkezelő telepe
4100 Berettyóújfalu, Külterület, Hrsz. 0714/13
Üzemlátogatás: hulladéklerakó, komposztáló, hulladékválogató mű
Szombat: 8-12 óra között


Forrás: Dehír.hu