Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Május 15.  |  12:17

Tiszta udvar, rendes ház – négy kategóriában lehet pályázni

Az élhető környezetért szlogennel hirdették meg idén Debrecenben a „Tiszta udvar, rendes ház” pályázatot.

A „Tiszta udvar, rendes ház” akció az 1950-es évek elején indult útjára Debrecenben és Létavértesen, Seress Géza körzeti orvos kezdeményezésére, a Vöröskereszt támogatásával. Az ötlet nagyon sikeres volt, hamarosan igazi presztízse lett a kis tábláknak.

Az eredeti célok között szerepelt a környezet érdekében vállalt egyéni felelősség, ezáltal a tudatos egészségmegőrzés, közösségformálás. A szemle szempontjai között ilyeneket találhattunk, mint például a megfelelő állattartási körülmények és a szennyvízkezelés.

Az akció több évtizedes sikeres működés után éveken át szünetelt, majd 2002-ben újra útjára indult a Debreceni Kőr Dáma Egyesület koordinálásában, az önkormányzat, az AKSD Kft. és számos civil szervezet közreműködésével. Az elmúlt időszak visszajelzései azt bizonyították, hogy a lakosság örömmel fogadta a program folytatását, évente több száz jelentkező méretteti meg portáját.

A cél, hogy közvetlen környezetünk, ezáltal a város tisztább, élhetőbb, otthonosabb legyen, s a debreceniek mind többen érezzenek személyes felelősséget környezetünk állapotáért.

Tiszta udvar - Rendes ház - 2011 nagydíjas családi ház
A tavalyi nagydíjas családi ház (Csigekert u.11.)

A mai szemlézési szempontok értelemszerűen változtak, erre utal a szlogen is: az élhető környezetért. A tisztaság most is alapvető elvárás. Fontos, hogy a jelentkező betartsa a köztisztasági szabályokat; legyen megfelelő hulladéktárolója, továbbá pozitívumként értékelik a szelektív hulladékgyűjtést, illetve a komposztálást. Parlagfű jelenléte a kertben és az ingatlan előtti közterületen automatikusan kizárja a jelentkezőt a programból.

Mindenképpen előnyt élvez, aki nemcsak a kertet, de a ház környékét is, illetve a közterületet tisztán tartja. A hangsúly az élhetőségen van, olyan portákat, lépcsőházakat szeretnének látni a szervezők, amelyeket az ott élők igényei szerint alakítottak ki: a gyerekeknek biztonságos játszóhely, az állatoknak megfelelő tér, a társasházakban és intézményekben a közösségi élet lehetőségei.

Tiszta udvar - Rendes ház - 2011 1. helyezet családi ház
A tavalyi első helyezett családi ház (Berkenye u. 29.)

Jelentkezni ebben az évben négy kategóriában lehet: családi ház, társasház, lépcsőház és intézmény kategóriákban. A nevezési lapok leadási határideje május 31., a szemlézés június 4-től folyamatosan történik.

Jelentkezési lapokat a Régi Városháza Sas utcai portáján, az Új Városházán, a Hajdú-Bihari Napló Dósa nádor téri székházában, az AKSD Ügyfélszolgálati Irodájában (Vígkedvű M. 7.), a Debreceni Közterület-felügyelet Bem téri székházában és a Kölcsey Központ információs pultjánál lehet átvenni, és ugyanott lehet leadni. Interneten a www.aksd.hu, a www.debrecen.hu és a www.fonixinfo.hu oldalról lehet letölteni. Internetes jelentkezés csak a www.aksd.hu oldalon lehetséges.

Az AKSD ügyfélszolgálata minden jelentkezővel felveszik a kapcsolatot a szemlézés időpontjának egyeztetésére. Eredményhirdetés augusztusban, a Karneváli héten a Kölcsey Központban lesz. „Tiszta udvar, rendes ház” táblát kaphatnak azok a jelentkezők, akik a kiírás alapvető feltételeinek megfelelnek. Kategóriánként az első három helyezett ajándékban részesül, és különdíjakat is odaítélnek az arra érdemeseknek.

Miért az élhető környezetért?
Egy családi ház, társasház, lakótelepi lakás is akkor igazán mutatós, élhető, ha a környéke is tiszta. Nem mindegy, hogy min gázolunk át a lakásunk bejáratáig. A mai fiatalok talán gyermekkorukban viccesnek találták, hogy nagyszüleik oly büszkén mutatták a „Tiszta udvar, rendes ház” táblát, ma már talán ők is belátják ennek az értékét. Egy-egy szabadtéri rendezvény után bokáig járunk a csikkekben, az eldobott szemétben, sörös üvegben, a kutyapiszokban, ám sokan hisszük, hogy a szemléletformálás azzal kezdődik, hogy ha jó példát mutatva, a saját környezetünk megbecsülésére neveljük a fiatalokat. Idővel a munka beérik, és a város tisztaságán is meg fogjuk látni a változást – fogalmaz a szervezők közleménye. Az akciónak nem pusztán a pályázati lehetőség a célja, hanem az is, hogy mind többen legyünk kényesebbek, igényesebbek saját környezetünk iránt és győzzünk meg erről minél több debreceni polgárt, ismerőst, ismeretlent egyaránt.

Forrás: Dehir

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!