Itt adhatja meg irányítószámát!
2012 Április 26.  |  14:38

Tisztába tették a hulladéklerakót

Dóc - Hatvanmillió forintból valósult meg a dóci hulladéklerakó telep rekultivációja. Hét és fél ezer négyzetméterről több mint 6000 köbméter hulladékot szállítottak el. Tavasszal parkosítják és füvesítik a területet.

– Dócon 7540 négyzetméternyi terület várt rekultivációra. A munkálatokat tavaly ősszel kezdték, és év végére be is fejezték. A hulladékot és az azzal érintkező talajt mintegy 20 centiméteres vastagságban eltávolították. Az így keletkezett gödör felületét rendezték, majd 30 centiméteres vastagságban humuszos termőtalajjal takarták be – tudtuk meg a település polgármesterétől, Tóth Margittól. A Dóc határában álló telepre 30 éven át hordták a hulladékot, de csak 2005 óta működik itt szervezett szemétszállítás.

A szeméttelepet egy 2,7 milliárd forint összköltségű projekt részeként rekultiválták. Szeged 33 település élén 1999-ben pályázott sikeresen uniós forrásokra. A kivitelező – az AKSD Városgazdálkodási Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. alkotta – AS Szeged Konzorcium több településen, összesen 414 ezer négyzetméteren mintegy 57 ezer köbméter szemét ártalmatlanítását végzi el. Az Európai Unió támogatta program várhatóan 2012 őszén zárul. Kedvezményezettje a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás. A településeket nem terheli önrész.

Dócon a felszedett hulladékot és a szennyezett talajt rostálással osztályozták, azért, hogy olyan földszerű anyagot nyerjenek ki, amely a rekultiváció során hasznosítható. Ezt más hulladéklerakók kiegyenlítő rétegében hasznosítják, a rostálási maradékot, összesen 6280 köbméter szemetet pedig a szegedi regionális hulladéklerakóba szállították.
Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló területet tavasszal füvesítik és parkosítják.

Forrás: delmagyar.hu

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!