Itt adhatja meg irányítószámát!
2013 Május 27.  |  09:16

Többen gyűjthetik szelektíven a hulladékot Debrecenben

Bővíti sárgazsákos szelektív hulladékgyűjtő szolgáltatását az AKSD Kft. Az új területek bevonásával már több mint 13 ezer családhoz jut így el a cég. Tapasztalatuk szerint évről évre nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, de még messze elmaradunk a gyűjtésben és a hasznosításban is az Európai Unió régebbi tagállamaitól.

Az AKSD-nél már évek óta működik a szelektív hulladékgyűjtés. Mostantól bővíti ezt a szolgáltatását a cég, így már összesen több mint 13 ezer családot vontak be a zacskós gyűjtésbe. Ezek egyelőre a kertvárosi részekben működnek, a társasházakban nehéz ezt a rendszert bevezetni.

- Dolgoznak rajta a kollégáink, hogy megfelelő ösztönzőrendszert találjunk ki a közös képviselőkkel, hogy aktívan vegyenek részt, hogy segítsék a munkánkat – árulta el Virág László, az AKSD Kft. ügyvezető igazgató.

Debrecenben egyébként évről-évre nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, most összesen 222 ilyen van a városban. Magyarország azonban még messze elmarad az európai uniós átlagoktól.

- Magyarországon a települési szilárd hulladéknak kb 70 százaléka lerakókba kerül ártalmatlanításra, 20 százaléka kerül anyagában történő hasznosításra és a maradék 10 százalék csak, ami energetikai hasznosításra, égetésre kerül. Szemben az EU régebbi tagállamaival ez az arány úgy érzékeltethető, hogy mindössze 1 százalék kerül lerakásra – tájékoztatott Makó Balázs, az AKSD Kft. másodnyersanyag üzletágvezetője.

Egyre nagyobb gondot jelent az AKSD számára a vandalizmus. Az utóbbi években több mint 8 millió forint kárt okoztak, mert megrongálták a gyűjtőedényeket. A guberálók pedig szétszakítják a sárga zacskókat, amit utána eldobálnak. A cég ezért a közterület-felügyelet segítségét kérte.

Forrás: Dehír

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!