Újabb tíz év jöhet az AKSD-vel – más cég nem pályázott

Csak a jelenlegi szolgáltató, az AKSD Kft. jelentkezett a város hulladékszállítási pályázatán. Hamarosan meglesz a döntés.

Debrecenben a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, a háztartási hulladék elszállítását és ártalmatlanítását az AKSD Kft. látja el alapítása óta, azaz épp 20 éve. A legutolsó szerződést tíz évvel ezelőtt kötötte a város és az AKSD, ez viszont 2012. december 31-én lejár.

Debrecen önkormányzata november elején írta ki a pályázatot „Debrecen város közigazgatási határain belül a települési szilárd hulladék részét képező háztartási hulladék rendszeres szállításával, ártalmatlanításával, kezelésével, hulladékudvar üzemeltetésével, lomtalanítás szervezésével kapcsolatos feladatok teljes körű ellátására”. A hirdetmény szerint a nyertes 2013. január 1-je és 2022. december 31-e között szállíthatja majd Debrecen szemetét.

Az ajánlattételi határidő lejárt. A polgármesteri hivatalnál kérdésünkre azt a tájékoztatást kaptunk, egyetlen egy ajánlat érkezett. A Dehir.hu megkereste a jelenlegi szolgáltatót, az AKSD Kft-t: Juhász Judit PR-vezetőtől megtudtuk, hogy a cég pályázott.

A hivataltól érkezett válasz szerint a közbeszerzési eljárás jelenleg az értékelési szakaszban van. Az önkormányzat az ajánlat bírálatát és értékelését követően, várhatóan december első felében hozza meg az eljárást lezáró döntését. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az AKSD pályázata megfelel az előírásoknak, újra ezzel a céggel szerződik a város.

A pályázat kiírása óta azonban a parlament elfogadta az új hulladéktörvényt. Eszerint 2014. január 1-jétől csak olyan nonprofit szervezetek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek szerződést kötöttek a települési önkormányzatokkal. A másik feltétel, hogy csak többségi állami vagy önkormányzati tulajdonú cég szállíthatja a szemetet.

Mivel az AKSD nem nonprofit szervezet, és nincs benne sem önkormányzati tulajdon (csak közvetve), sem állami (49 százalékban a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., 51 százalékban az A.S.A. + AVE Környezetvédelmi Holding Kft. tulajdona), várhatóan 2013-ben át kell alakítani a céget, hogy tovább szállíthassa a hulladékot Debrecenben.

Forrás: Dehir