Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Október 17.  |  00:00

Újrahasznosítás

Az igazi természetvédõk szekrényébõl nem hiányozhat az üdítõs dobozokból készült ruha vagy polcaikról a fahulladékból épített játék. Legalább is ez lehet a jövõ.

A Kossuth téren állomásozó, szelektív hulladékgyûjtést népszerûsítõ kamionon ma ilyen és ehhez hasonló érdekességeket láthattak a nézelõdõk.

A szemét és a hulladék között nagy különbség van. Míg a szemetet nem, addig a hulladékot újra lehet hasznosítani. Debrecenben 2002 óta van lehetõség a szelektív hulladékgyûjtésre. A sárga gyûjtõbe a mûanyag flakonokat, a zöldbe üvegeket, a kék színûbe pedig a papír hulladékot kell bedobni. Ezt ma már a debreceniek is jól tudják, sõt használják is. A szelektív hulladék gyûjtés népszerûségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kezdeti 500 tonna helyett tavaly mintegy 2000 tonna hulladékot gyûjtött össze az AKSD a lakossági szigetekrõl. A becslések szerint idén ez a szám eléri a 2300 tonnát.

A szelektív hulladékgyûjtés beindulása óta jelentõs változáson ment keresztül ez a rendszer. Mind a szigetek száma, mind a begyûjtés rendszere jelentõsen fejlõdött. Elmondható, hogy a lakosságnak és az ipari partnereknek a hozzáállása a szelektív hulladékgyûjtéshez pozitívvá alakult - hallhattuk Jurácsik Zoltánt, az AKSD Városgazdálkodási Kft. szolgáltatási igazgatóját.

Az így begyûjtött hulladékból játékok, sõt ruhák is készülhetnek. Ezt a 700 üdítõsdobozból álló estélyit Gryllus Dorka színmûvésznõ egy fotózás kedvéért öltötte magára. Az újrahasznosítás lehetõségeivel ma a debreceniek is megismerkedhettek a szelektív hulladékgyûjtést népszerûsítõ kamion segítségével. A mobil bemutatóra sok iskolás csoport érkezett. A pedagógusok szerint a környezettudatos nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

Biológia óra keretében most alkalmat találtunk arra, hogy elhozzuk a gyerekeket, szerintem ezt már nagyon fiatal korban kell elkezdeni. Ha még eddig nem történt meg, akkor most elkezdõdhet egy szemléletváltás az életükben - mondta el Kucskár Katalin biológia tanár.

Az utazó kiállítás az ország 23 városába látogat el. A bemutatót a debreceni közönség csak egy napig láthatta, a kiállítás holnap már Kaposváron várja az érdeklõdõket.

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!