Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Május 17.  |  00:00

Ülésezik a városi közgyûlés

Debrecen - Pontban 9 órakor megkezdte soron következõ, rendes ülését a városi közgyûlés.

12.26: Királyné Domaházi Csillát 2004. február 20-ától 2009. február 19-éig bízta meg a város az Idõsek és Csökkentlátók Otthona magasabb vezetõi feladatainak ellátásával. Királyné Domaházi Csilla 2007. április 18-án kelt írásbeli nyilatkozatában június 1-jétõl lemondott magasabb vezetõi megbízásáról és egyben kérte közalkalmazotti jogviszonyának közös megegyezéssel történõ megszüntetését.

Ezzel egyidejûleg szükséges a magasabb vezetõi beosztás ellátására pályázat kiírása.

12.08: Halász D. János megnyugtatónak tartotta, hogy az új beiskolázási modell mind a szülõk, mind a gyerekek megelégedésére szolgált.

A városi beiskolázású osztályok indítása és az új iskolai körzetek szerinti felvételi eljárás zökkenõmentesen biztosította a tankötelesek beiratkozását. Sorsolásra nem került sor egyetlen iskolában sem.

A helyhiány miatt elutasítottak jelentõs számban éltek jogorvoslati lehetõségükkel: a felülbírálati kérelmek száma elérte a 100-at, ami négyszerese a korábbi évek beadványainak.

Az iskolánként tervezett és elõzetesen engedélyezett elsõs osztályokba beiratkozott, és tanulmányait megkezdi 1504 gyermek. Ez a létszám 70 fõvel több, mint a jelenlegi elsõsök létszáma.

A 2007/2008. nevelési évre a 39 óvodába összesen 2031 gyermek jelentkezett, közülük 1824-et vettek fel.

12.01: Halász D. János alpolgármester hosszan magyarázta, miért van szükség az iroda átszervezésére, amiben egyébként jó szándékot kell keresni.

Pajna Zoltán még egy percben megadta a válaszadási lehetõséget Gadusnak, noha - mint megjegyezte - nem bántotta meg senki. Egy módosítást fogalmazott meg, amit a testület elutasított. A szándéknyilatkozatot azonban végül elfogadták.

11.56: A Mezon iroda átszervezése következett a sorban. Gadus István kérdéseire Halász D. János alpolgármester válaszolt: a feladat megerõsödik, az épület marad a helyén, a dolgozók pedig majd eldönthetik, hogy akarnak-e továbbdolgozni az átszervezett irodában vagy nem. Gadus az átszervezéssel egyetért, mondta, de annak a módjával nem. (Hiányolta Szentei Tamás osztályvezetõt a vitáról.) Az elõterjesztés szerinte hemzseg a hibáktól és "mintha nem is a Mezonról" szólna.

Kovács László (SZDSZ) fölvetette, hogy mindig minden így kezdõdik: egy szándéknyilatkozat elfogadásával. Most is errõl van szó! - szögezte le, s hozzátette: pedig egy ilyen nyilatkozat komoly dolog. - Miért nem veszi igénybe az önkormányzat szakember segítségét? - tette fel kérdését hangsúlyozva, hogy nem mintha megkérdõjelezné Szentei Tamás képességét.

11.35:- Fura képet ad a jégcsarnok beszámolója - vezette fel a vitát Kovács Lászlóné fõosztályvezetõ. Vita azonban nem alakult ki, ezt a jelentést is egy gombnyomással fogadta el a testület.

A Fõnix Rendezvényszervezõ Kht. beszámolója kapcsán Gadus István a rezsiköltségekrõl kérdezte Makray Balázs igazgatót. A válasz az volt, hogy "változó". Hozzászólás nem hangzott el, a közgyûlés a beszámolót elfogadta. A Modem Kht., majd a TISZK Kht. következett a sorban. A VESZ Kht. is elkészítette éves pénzügyi jelentését. - Rendkívüli teljesítményt nyújtott a kht. - hangsúlyozta Kiss Sándor, az egészségügyi bizottság fideszes elnöke.

11.16: Több olyan napirend következett, amelyeket némi elõterjesztõi kiegészítéssel ugyan, de különösebb vita nélkül fogadott el a testület. Többek között elfogadták a Debreceni Utánpótlás Nevelõ Kft. beszámolóját, a DVSC Kézilabda Kft, valamint a DVSC Futballszervezõ Zrt. beszámolóját is.

11.00: A tízpercesre hirdetett szünet félórásra végül nyúlt, de aztán csak folytatták a munkát a képviselõk. A közgyûlés jóváhagyta a VESZ Vagyonkezelõ Korlátolt Felelõsségû Társaság tavalyi számviteli törvény szerinti beszámolóját a melléklet szerint 101 millió 52 ezer forint mérlegfõösszeggel és 26 millió 496 ezer forint adózott eredménnyel azzal, hogy a társaság az adózott eredményt az eredménytartalék javára számolja el.

A VESZ Vagyonkezelõ Kft. fõ tevékenysége az önkormányzati tulajdonú, egészségügyi célú ingatlanok kezelése, karbantartása.

10.33: Bazsa György a táblázat értelmezését kérte Bak Ferenctõl. Kósa Lajos közbevetette: jó lenne, ha megmondaná, melyik sorban melyik tételrõl van szó, mert így könnyebb lenne válaszolni. Bazsa megmondta tehát pontosan, s így tette fel a kérdését ismét, hangsúlyozva, az elõbb nem kapott választ. A beszámolót így nem tudják elfogadni. Gadus hozzászólásában megjegyezte, polgármester úr kicsit szelektíven számol.

Abban egyetértenek, hogy Debrecennek fontos a repülõtér, de például a sármelléki igenis vetekszik az ittenivel.

Kósa elmagyarázta a holding vezetõi bérezésének lényegét: a fix bér mellett mozgó is van. A testület a beszámolót 34 igen, 12 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta. A polgármester 10. 27-kor tíz perc szünetet rendelt el.

10.22: Megtárgyalták a Debreceni Vagyonkezelõ Zrt. tavalyi beszámolóját. Kiemelték az új elemeket.  A pénzügyi bizottság megtárgyalta az elõterjesztést. Bazsa György, a szocialisták frakcióvezetõje három kérdést tett fel a beszámolóval kapcsolatban.

Bak Ferenc a vagyonkezelõ üzemi tanácsadásával kapcsolatban azt mondta, a holding koordinálja a tagvállalatok ügyeit, ezen tanácsadások kiadásai a társaság mûködésének biztosításához kell. Mindössze 16 fõ dolgozik a vagyonkezelõ zrt.-nél, közülük sokan kulcspozícióban vannak. Magasabb a vezetõk száma tehát, mint az adminisztrációs munkát végzõké. Egy vezetõ havonta 5-600 ezer forint jövedelemmel rendelkezik.

A repülõtérrõl Kósa Lajos kijelentette, Magyarországon azzal összevethetõ reptér nincs. Bákonyi László (MSZP) azt kérdezte, milyen címen juttattak 770 millió forintot a gazdasági társaságoknak, s fizettek-e ezután illetéket? Bak Ferenc válaszában utalt arra, hogy tavaly ezt a kötelezettséget még nem írta elõ jogszabály, de idén már át kell szervezni.

Gadus István arról érdeklõdött, hogy ha annak idején Sásdi Andrást a holding és a város közötti szorosabb kapcsolattartásra bízta meg a közgyûlés (mint az igazgatóság elnökét), akkor miért nincs itt? Kósa azt mondta, ha itt volna, akkor se õ lenne illetékes válaszolni a szakmai kérdésekre. De ha hiányzik a testületnek, legközelebb meghívja.
- egyszemélyessé vált a társaság / DEHUSZ Kht. értékesítette részvényét DMJV Önkormányzatának /
- az elnök-igazgatói funkció szétválasztásával, továbbá a az igazgatóság összetételének megváltoztatásával  változott a társaság irányítási szerkezete
- hangsúlyossá vált a támogatotti kör gazdasági viselkedése, költségfelhasználása
- megváltozott magatartás várható 2007-tõl az osztalék / jövedelem / újraelosztásában a cégcsoporton belül
- sportuszoda felépítése
- repülõtér fejlesztés
-optikai hálózat kiépülése, a tagvállalatok összekötetése
- jármûvek helymeghatározó rendszerének fejlesztése / DKV Zrt. /
- egységes értékesítési rendszer elõkészítésén dolgozik a társaság
- egységes informatikai rendszer
- újragondolt közös beszerzési rendszer
- controlling rendszer fejlesztése TM-1
- BSC módszer alkalmazása a vállalati stratégia továbbfejlesztésére
- részvény- üzletrész vásárlás, cégalapítás, bõvülés a közvetetten birtokolt vállalati körben / AKSD Kft. üzletrészvásárlás, Strigónium Zrt. részvényvsárlás., Civisvíz Befektetõ, Vagyonkezelõ és Tanácsadó Kft., Debreceni Vízmû Ingatlanfejlesztõ Kft. /
-. üzletrész értékesítés /  Nagyerdei Gyógyászat Kft. /
- marketing igazgatóság jött létre
- minõségirányítási rendszer fejlõdik
- tagvállalati szervezetoptimalizálás

9.48: Szabó Miklós szocialista képviselõ közölte, örül a rendeletnek, jónak tartja. Aggódott azonban amiatt, hogy az ellenõrzést nem lehet hatékonyan megszervezni (például az illegális hulladéklerakók ellen). Azt javasolta, fûzzék szorosabbra a kapcsolatot a hatóságokkal és a civil szervezetekkel.

A szankciókat szigorítani kellene, tette hozzá, hiszen a 30 ezer forint nagyon kevés.

Turi Gábor (MDF) a Nagytemplom és a Kollégium közötti park aggasztó állapotáról beszélt. Nyilvános illemhelyként használják, mondta, ami - szerinte - tûrhetetlen.

Gadus István ehhez a napirendhez is hozzászólt: a rendeletek elõkészítése nagyobb figyelmet kívánna. Hiányolja az eszközöket, amelyeket az ellenõrzést végzõ hatóság embereinek kezébe adhatnának, illetve a forrásokat, ezért azt javasolta, térjenek vissza erre késõbb.

Papp László, a Fidesz-frakció vezetõje reménykedett, hogy ebben a témában talán konszenzus alakulhat ki a közgyûlés tagjai között. Az önkormányzat gyakorlatilag szélmalomharcot vív az illegális hulladéklerakókkal szemben, ezért nagyon fontos a jó szabályozás.

A rendeletet 46 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a testület9.32: A város vagyonrendelete több okból is módosításra szorult, amit Racsmány Gyula osztályvezetõ ismertetett. Gadus István (SZDSZ) azt kérdezte, a gyakorlatban mûködhet-e ez a "történet", hiszen a polgármesternek már így is sok dolga van?

 Kósa szerint ez olyan, mint az összes többi feladat- és hatáskör, amit a szabályok a polgármesterre ruháznak. Gadus liberálisnak nevezte a rendelettervezetet és közölte: az SZDSZ képviselõi támogatják azt.

A rendeletet a közgyûlés egyhangúlag elfogadta.

9.27: Hivatalos tájékoztatásként Kósa bemutatta a két új fõosztályvezetõt, Kováts Ákos fõépítészt, illetve Bene Edit humán fõosztályvezetõt, valamint az új osztályvezetõket.A következõ téma a településszerkezeti módosításokat tartalmazó elõterjesztés volt.

A napirendet kérdés és hozzászólás nélkül szavazta meg a testület.

A város a hosszú távú település fejlesztési koncepciójában egyik kitörési pontként, stratégiai programként az idegenforgalom fejlesztését határozta meg.

A fejlõdés elsõdleges területeként a város már mûködõ idegenforgalmi területeinek (mint pl. a Nagyerdei Park) tehermentesítése céljából a mintegy 15.000 hektáros, igen jelentõs területi tartalékokkal és kedvezõ adottságokkal rendelkezõ Erdõspuszták városrészt jelölte meg.

A terv módosítását konkrét ingatlanfejlesztési kezdeményezés indokolja, amely során bõvülne a fogadó infrastruktúra (sportközpont, szállásférõhely és vendéglátás), valamint az idegenforgalmi vonzástényezõk köre (élményfürdõ). A pihenõközpont fõ idegenforgalmi vonzástényezõje a ”víz-vízpart”, a szabadvízi fürdõzés, melynek helyszíne a Fancsika I. (Báltisztai) tó.

A tó jóléti fejlesztésével korábban már a Hajdúsági Többcélú Vízgazdálkodási rendszer (HTVR) terve is számolt. A tervezett beruházások nemcsak a lakosság rekreációs igényeinek kielégítését, hanem a város idegenforgalmának, mint az egyik gazdasági ágazatnak a fejlesztését is célozzák. Ennek kereteit biztosítja a város hatályos település szerkezeti terve, kijelölve az idegenforgalmi vonzástényezõk és a fogadó infrastruktúra területeit és egyéb szerkezeti jelentõségû infrastrukturális elemeket. A környezeti vizsgálat elkészült.

9.15: A napirendek elõtt Tõzsér Sándor birkózó bajnokot és a floorball bajnokcsapatot köszöntötte a képviselõ-testület nevében Kósa Lajos polgármester.

Az oktatási bizottságba Szilágyi Lászlót, az etikaiba pedig Zemlényi Jusztinát (mindketten fideszes képviselõk) választották az elhunyt Balla Irma helyére. A testület az oktatási bizottságba egy új külsõ tagot is delegált.

Forrás haon

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!