Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Szeptember 14.  |  00:00

Válogatják a szemetet

Eredményesnek értékeli a szerves hulladék gyûjtését az AKSD Kft. A társaság az önkormányzattal egyeztetve áprilisban indította be a biohulladék gyûjtést 9 hónapon át tartó próbaidõszakra. A Boldogfalva-, Epres- és Tégláskert területén 1145-en vették át a barna kukákat.
A kommunális hulladék szerves anyag tartalmát 2009-ig ötven százalékkal csökkenteni kell a törvényi elõírás szerint. Ezért válik elkerülhetetlenné a szerves hulladék külön gyûjtése, aminek kísérleti folyamatát városunkban jóval a határidõ elõtt elkezdte az AKSD Kft., hogy megfelelõ tapasztalatra tegyenek szert –  indokolta a biohulladékgyûjtés elindításának szükségességét Kardos Marianna ügyvezetõ igazgató.
A barna kukába kerülõ szemetet a cég komposztálja, majd a hulladéklerakóban takaró anyagként használja fel. A három városrészben hetente átlagosan 15 tonna szerves hulladék keletkezik, vagyis ennyivel is kevesebb kerül a depóba. Kardos Marianna annak is örül, hogy néhány panaszost leszámítva a lakosság jó partnernek bizonyul a kísérleti programban, és a barna kukákba kerülõ, ám nem oda való anyagok mennyisége is minimális, mintegy öt százalékra tehetõ. Ezekbe az edényekbe ugyanis minden szerves anyag tartalmú szemét elhelyezhetõ, például növényi hulladék (gyökér, levél, ág), gomba, konyhai elõkészítésbõl származó növényi héj, mag, ételmaradék, fogyasztásra leölt kistestû állatok tolla, szõre, bõre, csontja.
Jelentõs változás azonban, hogy a törvényi elõírások miatt a szerves anyag tartalmú gyûjtõedényeket hetente kell üríteni, így a barna kukák tartalmát minden héten, a kék kukákét csak kéthetente szállítják el. Ahol emiatt a hagyományos szemetes kicsinek bizonyul, ott negyedévente ingyen hét AKSD emblémával ellátott mûanyag zsákot kapnak - részletezte az ügyvezetõ igazgató.
Mivel a különgyûjtés többe kerül, ami szemétszállítási díjnövekedést eredményezne, ezért Kardos Marianna a fokozatos bevezetést javasolja. A tesztidõszak végeztével a már érintett három városrész mellett elsõ körben egy-két újabb területet vonnak be jövõre a biohulladék gyûjtésbe. A lakosság visszajelzéseit pedig továbbra is várják.
Kapcsolódó cikkünk:
Áprilistól bioszemetet is szállítanak http://www.deol.hu/main.php?c=9286
Forrás deol

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!