Itt adhatja meg irányítószámát!
2007 Július 17.  |  00:00

Van elég víz és áram

Továbbra is harmadfokú a készültség a kánikula miatt. A szaharai hõség miatt jelentõsen nõtt a víz- és áramfogyasztás a városban.

Az önkormányzat locsoltatja az utakat és néhány klimatizált épületbe is bemehetnek az enyhülésre vágyók. A mentõsök szerint a debreceniek vigyáznak magukra, mert csak egy ájulás miatt kellett ma kivonulniuk. A szaharai hõség miatt jelentõsen nõtt a vízfogyasztás a városban. Korlátozással nem kell számolni, a Debreceni Vízmû ki tudja elégíteni a megnövekedett igényeket. A kánikula miatt nõtt áramfogyasztás is, hiszen a légkondicionálók sok energiát használnak el. A helyi erõmû ma csak tartalékként üzemel az országos hálózatban, de szükség esetén azonnal be tudnak kapcsolódni az áramellátásba.

Sokakkal ellentétben a locsolóautó most nem vehet ki szabadságot, hiszen reggel 7-tõl este 11 óráig - két mûszakban - szinte megállás nélkül dolgoznia kell. Az önkormányzat megrendelésére egy nap körülbelül 100 köbméter vizet locsol ki az AKSD a város forgalmasabb területein. Az önkormányzat emellett úgy próbál enyhíteni a kánikula okozta hõségérzeten, hogy ha a mentõsök és a háziorvosok szerint erre igény van, akkor megnyitja a debreceniek elõtt a Kölcsey Központot és a Fõnix Csarnokot. Ez a két klimatizált épület alkalmas egyszerre több ezer ember befogadására Debrecenben.

Amennyiben erre tömeges igény jelentkezik, akkor a Kölcsey Központot, illetve a Fõnix Csarnokot megnyitjuk a hûsölni szándékozók részére, sajnos a jégcsarnok erre most nem áll rendelkezésre, hiszen ott jelenleg nincs jég - hallhattuk Szekeres Antal jegyzõt.

Víz azonban van elég. Bár a fogyasztás az utóbbi napokban jelentõsen megnõtt, nem kell vázkorlátozástól tartani. Tegnap 57 ezer köbméter vizet használtak el a debreceniek, kisebb probléma 110 ezer köbméter felett merülhetne fel a Vízmû szerint.

Vasárnapról hétfõre volt egy jelentõsebb, 4000 köbmétert meghaladó fogyasztási többletigény, amelyik így meghaladta az 57 ezer köbméteres napi vízfogyasztást, ez azonban még nem igényel semmiféle különleges odafigyelést a Debreceni Vízmû részérõl, mert akár ennek a többszörösét is ki tudjuk szolgálni – mondta el Ányos József, a Debreceni Vízmû Zrt. vezérigazgatója.

Várhatóan nem lesz probléma a villamos energiával sem. Az országos igény ma 6 ezer megawatt körül mozgott, ami egy közepesen hideg téli napnak felel meg. A Debreceni Erõmûvet ezért be sem kellett indítani, de üzemzavar esetén bármikor egy gombnyomásra aktiválható a rendszer.

Amennyiben az országos hálózatban, illetve az erõmûvekben valamilyen üzemzavar történik, akkor a MAVIR Zrt diszpécsereinek az utasítására az erõmû azonnal indulásra képes - nyilatkozta Tompa Ferenc, az E.ON Energiatermelõ Kft. keleti régióvezetõje.

Úgy tûnik, hogy az önkormányzat és a közszolgáltatók mellett a lakosság is felkészült a kánikulára. A mentõsöket ugyanis ma egyetlen hõség miatti rosszulléthez riasztották.

Forrás DTV

Lakossági
ügyfél vagyok

Adja meg irányítószámát, hogy naprakész információkkal lássuk el lakóhelyéről

Nem lakossági
ügyfél vagyok

Cégek, közületek számára
releváns tartalmak, információk
Itt adhatja meg irányítószámát!